Atletiekbond strenger voor transgenders: na puberteit als man geen deelname meer als vrouw
De wereldwijde atletiekfederatie heeft strengere richtlijnen opgesteld voor het deelnemen van transgenders aan wedstrijden bij de vrouwen. Transgenders die als man door de puberteit zijn gegaan worden in het vervolg uitgesloten, zo zei Lord Sebastian Coe, oud-atleet en de president van World Athletics.
,,Daarmee is niet gezegd dat het voor altijd ‘nee’ blijft", aldus Coe na een stemming waarbij 71% van de nationale atletiekbonden instemden met de nieuwe regel. De Brit voegde daaraan toe dat de maatregel, die op 31 maart ingaat, genomen is vanuit “de overkoepelende verantwoordelijkheid om de vrouwelijke categorie te beschermen.” Er wordt door World Athletics nu een werkgroep opgesteld die de richtlijnen rond deelname van transgenders verder zal onderzoeken.
Met de maatregel volgt World Athletics het voorbeeld van de mondiale zwembond, die vorig jaar juni al besloot geen transgenders meer mee te laten zwemmen als zij als man door de puberteit waren gegaan. Een wetenschappelijk panel constateerde dat zelfs na het terugbrengen van testosteronniveaus door middel van medicatie, transgendervrouwen een significant voordeel hadden ten opzichte van de competitie.
Ook heeft World Athletics de regels voor intersekse atleten met een van nature hoog testosterongehalte aangescherpt. Niet alleen is de maximumwaarde voor testosteron verlaagd, atleten moeten ook twee jaar in plaats van één jaar voldoen aan die lagere waarde om bij de vrouwen te mogen blijven meedoen. Dat kan door het slikken van medicatie. Verder geldt deze testosteronregel voortaan voor alle atletiekonderdelen en niet meer alleen voor de loopafstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl.
De mondiale atletiekbond nam met het oog op eerlijke competitie in 2018 al het besluit dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moesten nemen om aan wedstrijden op de afstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl te kunnen meedoen. Belangrijkste slachtoffer van die regel was de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. De tweevoudig olympisch - en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter weigerde de bewuste medicatie om haar testosteronspiegel te verlagen en kon daardoor niet meer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand. De atlete klaagde de mondiale bond aan bij het internationaal gerechtshof (CAS), maar kreeg geen gelijk.
Atletiekfederatie heft na 8 jaar dopingschorsing Rusland op
World Athletics heeft na bijna acht jaar een einde gemaakt aan de dopingschorsing van de Russische atletiekbond. De federatie is eindelijk tevreden met de maatregelen die in Rusland zijn genomen om het systematische gebruik van doping uit te bannen. Dat betekent echter niet dat Russische atleten weer welkom zijn bij internationale wedstrijden en toernooien, want World Athletics houdt wel vast aan de uitsluiting van Russische en ook Belarussische atleten vanwege de oorlog met Oekraïne.
De Russische atletiekbond RusAF werd in 2015 geschorst nadat in een vernietigend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA een “diepgewortelde dopingcultuur” was vastgesteld. De Russische federatie werd gemaand schoon schip te maken met een betrouwbaar dopingbeleid, waar geen millimeter ruimte was voor doping.
De Noor Rune Andersen, het hoofd van de werkgroep die het proces in Rusland volgde, zag in de afgelopen jaren keer op keer onvoldoende verbeteringen, maar donderdag kon hij in een persconferentie eindelijk melden dat hij tevreden was met de “nieuwe cultuur van goed bestuur en nultolerantie voor doping in de hele organisatie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nola (5) eert overleden topgolfer Jan Dorrestein bij opening KLM Open: ‘Ze had flink geoefend’
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Matwé Middelkoop is zoekende, maar zijn tennis lijdt er niet onder
Dubbelspecialist Matwé Middelkoop (39) zoekt na de breuk met Robin Haase een nieuwe vaste tennispartner. Ondertussen stond hij zaterdag met Nicolas Mahut in de finale van het ATP-toernooi van Lyon en doet hij vanaf maandag met Andreas Mies een gooi naar de titel op Roland Garros.Breda -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Populariteit Femke Bol stijgt tot grote hoogte: 'Het is echt ongekend, mensen denken dat ik een superhuman ben’
Nergens kun je de populariteit van een Nederlandse atleet beter meten dan bij de FBK Games, ’s lands grootste atletiekwedstrijd. En in Hengelo ervoer Femke Bol hoezeer de fans haar in het hart hebben gesloten. ,,Het is echt ongekend. Mensen denken dat ik een of andere superhuman ben.”
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Het moet nog harder voor Eveline Saalberg
Eveline Saalberg liep in Hengelo haar eerste 400 meter van het seizoen. De tijd (52.57) was er nog niet een waar de atlete uit Vessem mee verder kan richting EK landenteams en WK. ,,Het moet harder en ik weet dat het harder kan.”Vessem -
PREMIUM
De tranen van volleybaltopper Kirsten Knip: ‘Wat ik heb meegemaakt, wens ik geen enkele atleet toe’
Een paniekaanval, gevolgd door een hoop tranen. Volleybaltopper Kirsten Knip uit Apeldoorn heeft het zwaar als ze na tien jaar trouwe dienst bij Oranje aan de kant wordt gezet en daardoor het WK in eigen land mist. Inmiddels is ze weer international, maar de littekens blijven.Apeldoorn