Audiofragment over helikoptercrash Bryant: ‘Je vliegt te laag’

GELUIDSFRAGMENTDe helikopter met Kobe Bryant en zijn dochtertje Gianna aan boord cirkelde rond boven LA in dichte mist. De piloot communiceerde nog met de luchtverkeersleiding tot de verbinding wegviel, zo blijkt uit geluidsopnames. Het toestel crashte vrijwel zeker tegen een berg in Calabasas.

Het was extreem mistig gisteren boven Los Angeles. Volgens TMZ bleven daarom zelfs de LAPD-helikopters aan de grond. Uit vluchtgegevens van de heli  - met onder anderen Kobe Bryant (41) en zijn dochter Gianna (13) aan boord - ondervond de Sikorsky S-76B eerst hinder van de weersomstandigheden boven de dierentuin van LA. Over dat gebied cirkelde de helikopter zeker zes keer op heel lage hoogte (rond 270 meter). Mogelijk wachtte de piloot dat de mist zou optrekken.

Hij nam vervolgens rond 09.30 uur lokale tijd contact op met de controletoren van Burbank Airport. De verkeersleiding wist dat de helikopter al een kwartier aan het rondcirkelen was. De piloot werd gevraagd dat nog even vol te houden, alvorens de landing in te zetten. ,,Blijf buiten Burbank, ik heb nog een vliegtuig”, aldus de luchttoren.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA

Tien minuten later vloog de helikopter door dichte mist, toen de piloot van koers veranderde richting het zuiden. Dat bleek een cruciale move, want zo stevende de helikopter af op een bergachtig gebied. ,,Je vliegt nog steeds te laag voor vluchtassistentie op dit moment”, waarschuwde de luchtverkeersleiding. De piloot klom nog snel van 365 naar 600 meter hoogte, maar vijf minuten later verdween de helikopter van de radar. Het toestel crashte met negen inzittenden waarschijnlijk tegen een berg, op 520 meter hoogte en met een snelheid van ongeveer 300 km/uur (161 knopen), volgens Radar Online.