Basketballers verliezen van Kroatië na slecht vierde kwart

Kwalificatie EK 2021De Nederlandse basketbalploeg heeft de tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK 2021 verloren. De ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia nam vanavond in Almere een voorsprong van zes punten tegen Kroatië, maar verloor uiteindelijk toch nog met 59-69. De score in het laatste kwart was 8-22. 

Nederland zit in een poule met Turkije, Kroatië en Zweden. De drie beste landen plaatsen zich voor het EK basketbal van volgend jaar. Nederland heeft nu twee van de zes wedstrijden gespeeld. Op 26 november gaat de kwalificatiereeks pas weer verder met de thuiswedstrijd tegen Zweden. 

Nederland begon vrijdagavond aan de kwalificatiereeks voor het EK 2021 met een knappe en verrassende 65-72 overwinning op Turkije in Ankara. Voor Nederland, de huidige nummer 44 op de wereldranglijst, was het de eerste zege op Turkije sinds 1986 en de eerste overwinning in Turkije sinds 1978. Voor de nieuwe bondscoach Maurizio Buscaglia was de zege een mooie opsteker. Hij is sinds augustus vorig jaar in functie, als opvolger van Toon van Helfteren. Kroatië staat veertiende op de wereldranglijst, Turkije vijftiende en Zweden op plek 56. 

Worthy de Jong glipt voorbij Leni Ukic en Pavle Marcinkovic.
Volledig scherm
Worthy de Jong glipt voorbij Leni Ukic en Pavle Marcinkovic. © BSR Agency
Maurizio Buscaglia, de Italiaanse bondscoach van Nederland.
Volledig scherm
Maurizio Buscaglia, de Italiaanse bondscoach van Nederland. © BSR Agency
Charlon Kloof in actie tegen Kroatië.
Volledig scherm
Charlon Kloof in actie tegen Kroatië. © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.