Volledig scherm
De Nederlandse volleybalsters. © ANP

Beliën ontsnapt met volleybalsters tegen sterk Servië

De Nederlandse volleybalsters, met de Budelse Yvon Beliën in de gelederen, hebben de belangrijke wedstrijd in de Nations League gewonnen van het sterke Servië. 

In het Topsportcentrum in Rotterdam zegevierde het team van bondscoach Jamie Morrison na een zinderende wedstrijd met 3-2  tegen de Europees kampioen. De setstanden waren 15-25, 19-25,  29-27, 25-17 en 20-18. Oranje overleefde vier matchpoints.

De derde set was cruciaal voor Oranje. Met veel inzet werkte  de ploeg een drietal matchpoints weg en won die alsnog met 29-27. Zo werd een smadelijke nederlaag met 0-3 voorkomen. Vooral de blokkering van Nederland was uitstekend tegen het Servische aanvalsgeweld.  Daarna kantelde de wedstrijd en voerde Nederland de boventoon. De Serviërs leken vermoeid en zagen Oranje terugkomen tot 2-2 in sets. 

De allesbeslissende vijfde set ging aanvankelijk gelijk op. Maar goed serveren van met name Celeste Plak bracht Oranje een 5-3 voorsprong. Een prima blok van aanvoerster Marit Balkestein-Grothues en raken klappen van Plak en Yvon Beliën deden de rest. Bij 10-10 werd het spannend. Bij 14-12 kreeg Nederland twee matchpoints maar die gingen allebei verloren. Servië kreeg bij 15-16 het vierde matchpoint maar ook die werd niet benut. De zege ging na zes matchpoints naar Nederland met 20-18.

Zware bevalling

,,Dit was een zware bevalling. We zijn erin blijven geloven en hebben gespeeld met ons hart. De ontlading is groot'', zei Plak direct na de wedstrijd tegen Ziggo Sport. Middenspeelster Yvon Beliën was trots op de veerkracht die Oranje in Rotterdam toonde. ,,Het liep de eerste sets niet. We kwamen er niet echt door. Toen dachten we: nu is het klaar. Eindelijk hebben we Servië een keer te pakken.''

Nederland staat met negen overwinningen en drie nederlagen op de vierde plek. Volgende week is voor de nummer vier van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de laatste speelronde. In Stuttgart neemt Oranje het achtereenvolgens op tegen Turkije (12 juni), China (13 juni) en Duitsland (14 juni).

De nummers één tot en met vijf van de eindstand spelen samen met organisator China van 27 juni tot en met 1 juli in Nanjing het finaletoernooi van de Nations League.

Volleybaldames on Twitter

De wedstrijd is van ons!! 🙌🏻 We winnen van Europees Kampioen Servië 😁 Bedankt voor het supporten!🧡#Letsgoorange #volleyballnationsleague https://t.co/md4nJ9RsGo