Beste turnster in de geschiedenis: Beter, best, Biles

Ster van WK turnenAls er één naam blijft hangen na het WK turnen in Stuttgart is het die van de 22-jarige Amerikaanse Simone Arianne Biles. Superlatieven schieten tekort voor de beste deelnemer in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen turnen.

Door Marcel Luyckx

Hoe blij kun je nog zijn met een gouden medaille, als je er thuis je slaapkamer mee kan behangen? Simone Biles vierde gisteren in Stuttgart haar overwinning op balk met een persoonlijke topscore net zo uitbundig als haar eerste WK-plak zes jaar geleden in Antwerpen.

De 22-jarige Amerikaanse bezit nu het duizelingwekkende aantal van 25 WK-medailles: 19 gouden, 3 zilveren en 3 bronzen. Ze staat daarmee bovenaan de recordlijsten. De Wit-Rus Vitaly Tsjerbo, grootheid uit de jaren negentig, heeft een stap terug moeten doen. ,,Och, ik ben niet zo van de cijfers’’, luidde haar nuchtere commentaar. Op balk en vloer was Biles’ oefening gisteren van een andere dimensie. De springveer veegde met iedereen de vloer aan. De vijfde plaats in de brugfinale van zaterdag valt uit de toon. Ze geeft haar een vleugje menselijkheid.