Bestuurder dweilmachine (42) met heldendebuut in NHL: 'Tijd van mijn leven’

IJsdweiler Dave Ayres verruilde dit weekend de anonimiteit op zijn dweilmachine voor het doel van de Carolina Hurricanes. De 42-jarige Canadees maakte daarmee zijn debuut in de NHL en hielp zijn ploeg prompt aan een 3-6 overwinning.

Op bezoek bij Toronto Maple Leafs gisteren raakten de twee keepers van Carolina geblesseerd. Eerste doelman James Reimer haakte al na 6 minuten af, zijn vervanger Petr Mrazek moest na 5 minuten de strijd staken. Daardoor moest de 42-jarige Ayres, die in het dagelijks leven het ijs van de NHL-ploeg poetst, onverwacht zijn opwachting maken. Hij luisterde zijn debuut in de hoogste ijshockeycompetitie op met acht gepareerde schoten en een 3-6 overwinning.

Ayres (met blauwe helm) wordt bejubeld door zijn ploeggenoten.
Volledig scherm
Ayres (met blauwe helm) wordt bejubeld door zijn ploeggenoten. © AP

,,Dit was fantastisch’’, vertelde de dolgelukkige Ayres na afloop voor de camera's van de NHL. ,,Ik heb de tijd van mijn leven gehad. Het was een schok toen ik te horen kreeg dat ik erin moest, maar het was wel leuk. Een van de spelers zei tegen me: ‘Ga gewoon plezier maken, het maakt ons niet uit als je tien pucks doorlaat’. Daardoor was ik gelijk op mijn gemak.’’ Ayres, die vijf jaar geleden zijn amateurcarrière beëindigde, moest slechts twee doelpunten slikken.

,,Het was prachtig’’, vervolgde Ayres. Ik sta vaker op het ijs, maar dan zonder publiek. Met de fans erbij is het een compleet andere ervaring. Dit doe je maar een keer in je leven.” Door de zege steeg Carolina naar de zevende plek in de Eastern Conference van de National Hockey League (NHL).