Volledig scherm
© Getty Images

Bondscoach Japanse turnsters geschorst

MachtsmisbruikBondscoach Chieko Tsukahara van de Japanse turnsters is voorlopig uit haar functie gezet.

Ze zal ook niet de ploeg aanvoeren die in oktober naar de WK in Doha gaat. Tsukahara wordt beschuldigd van machtsmisbruik; ze zou turnsters onder druk zetten om naar haar trainingsgroep over te stappen.

Haar man, vijfvoudig olympisch kampioen Mitsuo Tsukahara, is ook aan de kant gezet. De vice-voorzitter van de Japanse turnbond zou hebben samengespannen met zijn vrouw.

Een onafhankelijke commissie is een onderzoek gestart naar aanleiding van de beschuldigingen van turnster Sae Miyakawa, die deel uitmaakte van het Japanse team dat vierde werd op de Olympische Spelen van Rio. Volgens Miyakawa heeft Tsukahara gedreigd haar uit de olympische ploeg voor 2020 te zetten als ze niet naar haar trainingsgroep zou verhuizen. De Zomerspelen zijn over twee jaar in Tokio.

Chieko en Mitsuo Tsukahara zijn niet alleen in dienst van de bond, het echtpaar heeft ook een eigen commercieel turnteam.

  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’