Boston Celtics na twaalf jaar terug in NBA-finale
Boston Celtics heeft na twaalf jaar weer eens de grote finale van de NBA bereikt. De basketballers uit Boston wonnen in de best-of-sevenserie tegen Miami Heat het beslissende zevende duel met 100-96. De Celtics gaan nu met Golden State Warriors strijden om het kampioenschap in de Amerikaanse topcompetitie.
Boston Celtics werd zeventien keer kampioen van de NBA, waarmee het samen met Los Angeles Lakers recordhouder is. De laatste titel dateert echter van 2008. Twee jaar later bereikte de ploeg nog een keer de finale, waarin de Lakers met 4-3 wonnen. In de afgelopen vijf jaar stonden de Celtics drie keer in de eindstrijd van de Eastern Conference, maar het lukte ze steeds niet om door te dringen tot de algehele NBA-finale.
De Warriors pakten eerder al de titel in het westen door Dallas Mavericks met 4-1 te verslaan. In het oosten was de spanning een stuk groter. Miami Heat verspeelde in de serie tegen Boston Celtics tot twee keer toe een voorsprong, waarna de Celtics met winst van wedstrijd vijf op ‘matchpoint’ kwamen. De club uit Florida trok in Boston de stand echter weer gelijk, waardoor alles aankwam op de slotwedstrijd zondagavond in Miami.
Boston Celtics nam in het eerste kwart een flinke voorsprong en gaf die niet meer uit handen, al kwam Miami Heat in de slotfase nog heel dichtbij. Met minder dan 17 seconden op de klok en een stand van 98-96 kreeg Jimmy Butler de kans om de club uit Florida op voorsprong te schieten, maar zijn poging tot een driepunter belandde op de voorkant van de ring. Vervolgens gooide Marcus Smart aan de andere kant twee vrije worpen raak. Jayson Tatum maakte 26 punten voor de winnende ploeg, Jaylen Brown en Smart beiden 24.
“Fantastisch dat we eindelijk deze hobbel hebben genomen”, zei Tatum over het bereiken van de grote finale. “Weinig mensen geloofden in ons. We hebben de zwaarste route genomen, maar we zijn er.” De Celtics versloegen in de vorige ronde Milwaukee Bucks, de kampioen van 2021, ook al met 4-3.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eindhovense Ankie Timmers wereldkampioene bankdrukken
Eindhoven -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Met video
Lieke Klaver loopt bij Diamond League in Parijs naar vijfde plek op 400 meter
Lieke Klaver is bij de Diamond League-wedstrijden in Parijs als vijfde geëindigd op de 400 meter. De atlete uit Enkhuizen klokte een tijd van 50,32 seconden. -
Joost Luiten beleeft ‘moeilijke dag’ op KLM Open: ‘Het was overleven’
Met zes van de vijftien gestarte Nederlandse golfers gaat het KLM Open dit weekeinde verder op de baan van Bernardus in Cromvoirt. Natuurlijk met Joost Luiten, al moest de tweevoudig toernooiwinnaar daar flink voor aan de bak. „Het was overleven op een moeilijke dag”, aldus de 37-jarige Bleiswijker.Cromvoirt -
PREMIUM
'Vrede' in de golfsport is het zoveelste bewijs dat het grote geld in staat is alles te ontwrichten
Na ruim twee jaar bekvechten lijkt de oorlog in de golfsport voorbij. Een verrassende fusie tussen de PGA en het Saoedische LIV Golf werd plots aangekondigd. De vrede is getekend, maar is die vrede ook werkbaar?
-
Sensatie in NBA: Boston maakt 3-0 achterstand goed en dwingt beslissend duel af tegen Miami
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.