Volledig scherm
Marit Bouwmeester, archieffoto. © EPA

Bouwmeester zakt na tweede race naar tiende plaats op WK

Zeilster Marit Bouwmeester staat na twee races op de tiende plaats van het WK in de Laser Radial. De olympisch kampioene kwam in de tweede race als vijftiende over de finish. Ze eindigde vrijdag in eerste race nog als vijfde op het water van het Japanse Saikaiminato.

Bouwmeester werd veroordeeld tot een inhaalrace omdat ze vlak na de start betrokken was bij een aanvaring. ,,Ik heb me flink terug kunnen vechten”, zei ze. ,,Die vijftiende plaats was in deze situatie het maximaal haalbare. De omstandigheden zijn moeilijk hier in Sakaiminato, met een wind die veel van richting en kracht wijzigt. We hebben er nu twee dagen opzitten, maar pas twee races gevaren. Een groot gedeelte van het evenement moet nog komen.”

Daphne van der Vaart klom met een zevende plaats naar elfde positie van het klassement. De Zweedse Josefin Olsson leidt voorlopig de vloot van ruim honderd zeilsters. Zij won de eerste race en eindigde in de tweede manche als tweede.

Bouwmeester heeft in de afgelopen periode bewust geen voorbereidende trainingsstage op de WK-locatie afgewerkt. De 31-jarige Friezin wil leren omgaan met verrassende omstandigheden en besloot daarom voorafgaand aan het toernooi bijna geen uren op het Japanse water te maken. Ze wil zich zo voorbereiden op een mogelijk onverwachte dag tijdens de Spelen van 2020 in Tokio.

  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”