Valentin Verga, Robbert Kemperman en Mirco Pruyser namens Nederland tijdens het EK 2017.
Volledig scherm
Valentin Verga, Robbert Kemperman en Mirco Pruyser namens Nederland tijdens het EK 2017. © ANP

Caldas haalt Verga en Kemperman terug bij Oranje: ‘Goede spelers moeten altíjd goed zijn’

Een paar weken na het teleurstellende EK nam hockeybondscoach Max Caldas vanochtend uitgebreid de tijd om terug- en vooruit te blikken. ,,We zijn geschrokken van onze ondergrens.”

Door Rik Spekenbrink

Eind oktober kan het Nederlands hockeyelftal alsnog plaatsing voor de Olympische Spelen afdwingen, als over twee duels wordt afgerekend met Pakistan. Bondscoach Max Caldas maakte vanochtend de selectie voor komende maanden bekend. Ten opzichte van het EK valt één speler af, Diede van Puffelen. Twee spelers haken weer aan: de veelbesproken afvallers Valentin Verga en Robbert Kemperman. De groep van 21 spelers moet voor het tweeluik met Pakistan nog worden ingedikt tot 18 man. Na de olympische qualifiers wordt de groep weer vergroot tot 26 spelers.

Caldas zei de routiniers niet terug te halen vanwege het teleurstellende EK, waarop Oranje de halve finale verloor van Spanje (3-4). ,,Dat heeft hier niets mee te maken. We hebben het EK gespeeld met spelers in wie we het hele jaar hebben kunnen investeren. Vali en Kempi kozen er begin dit jaar voor om in Maleisië te spelen (een lucratieve competitie, red.) en misten daardoor de Pro League. Daarnaast was Robbert in de play-offs van de hoofdklasse nog geblesseerd aan zijn hamstring en was Verga’s niveau te wisselvallig. Goede spelers moeten altíjd goed zijn. Nu gaan we een nieuw traject in.”

Eén van de speerpunten de komende tijd: de door Caldas zo genoemde jagersmentaliteit. Hij vond dat in het duel tegen Spanje een slechte beginfase veel te veel consequenties had. ,,We zijn als staf en spelers geschrokken van onze ondergrens. Het gaat om twee dingen: het moment van een mindere fase herkennen. En dan zeggen collectief: stop, tot hier en niet verder. Spuug op de handen en gaan. Dat gaan we komende tijd vaker aanstippen. Want als je een groot toernooi wil winnen, mogen mindere momenten in een wedstrijd ons niets kosten.”

Bondscoach Max Caldas.
Volledig scherm
Bondscoach Max Caldas. © ANP
  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.