Volledig scherm
© Getty Images

Caruana neemt afstand op Tata Steel Chess

Koploper Fabiano Caruana heeft bij Tata Steel Chess afstand genomen van zijn achtervolgers. De 27-jarige Amerikaanse grootmeester won in de elfde ronde van Vladislav Kovalev uit Wit-Rusland en zag zijn concurrenten remise spelen. Jorden van Foreest raakte door een nederlaag de aansluiting met Caruana kwijt.

Caruana versloeg Kovalev na 36 zetten met zwart. Hij komt door de zege op 8 punten. Titelverdediger Magnus Carlsen bleef tegen de Pool Jan-Krzysztof Duda steken op remise en komt met nog twee ronden te gaan op 7 punten. De Amerikaan Wesley So speelde remise tegen zijn landgenoot Jeffery Xiong en heeft nu 1,5 punt achterstand op Caruana.

Anish Giri speelde tegen de Chinese schaker Yangyi Yu remise. Na 43 zetten besloten beide grootmeesters het punt te delen. Giri staat na negen remises, één nederlaag en één zege op 5,5 punt.

Van Foreest stond samen met So op 1 punt van Caruana, maar zakte in het klassement na een verliespartij tegen de Rus Vladislav Artemiev naar de vierde plaats. Na 57 zetten moest de 20-jarige grootmeester zich gewonnen geven. Hij blijft daardoor steken op 6 punten, 2 minder dan Caruana.

  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”