Eva de Goede.
Volledig scherm
Eva de Goede. © BSR Agency

De Goede wéér beste hockeyster ter wereld

Eva de Goede is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld. De 30-jarige middenveldster van Amsterdam en Oranje kreeg de voorkeur boven onder anderen Frédérique Matla, die ook tot de zes kandidaten behoorde. De Goede veroverde afgelopen jaar met Amsterdam de Nederlandse titel en won met Oranje het EK en de eerste editie van de Pro League.

De aanvoerster van de nationale ploeg ontving de prijs, een trofee in de vorm van een ster, uit handen van bondscoach Alyson Annan die zelf een dag eerder voor het derde jaar op rij was uitgeroepen tot beste coach ter wereld bij de vrouwen. ,,Vorig jaar verbaasde het niemand dat jij won en nu weer niet", zei Annan. ,,Voor het tweede jaar op rij de beste hockeyster ter wereld, ik ben heel trots op je."

De verkiezing wordt gehouden onder nationale bonden, spelers, fans en journalisten, die allemaal mogen stemmen in de verschillende categorieën.

2019-08-25 17:46:29 ANTWERPEN - Eva de Goede viert het winnen van de EK-finale.
Volledig scherm
2019-08-25 17:46:29 ANTWERPEN - Eva de Goede viert het winnen van de EK-finale. © ANP

Primeur bij de mannen

Voor het eerst mag India pronken met de beste hockeyer van de wereld. Manpreet Singh, aanvoerder van de nationale ploeg, werd in de verkiezing van de internationale federatie FIH gekozen tot de beste speler in 2019. Singh leidde India afgelopen jaar via het kwalificatietoernooi naar de Olympische Spelen.

De 27-jarige Singh debuteerde in 2011 in de nationale ploeg. Hij speelde al meer dan 260 interlands, onder meer op de Olympische Spelen van Londen 2012 en Rio 2016. ,,Ons grootste doel in 2019 was kwalificatie voor de Spelen. In ieder toernooi hebben we het goed gedaan”, zegt de middenvelder. ,,We hebben heel wat jonge talenten in onze ploeg die meegaan naar de Spelen. Ze zijn er klaar voor.”

Singh kreeg in de verkiezing ruim 35 procent van de stemmen. De Belg Arthur van Doren, de winnaar van 2017 en 2018, eindigde als tweede met 20 procent. Bij de mannen was geen enkele Nederlander genomineerd. Jonas de Geus behoorde tot de vijf kandidaten voor de talentenprijs, maar ook daar won een hockeyer uit India: de 19-jarige Vivek Prasad.