Volledig scherm
© EPA

Desisa en Chepngetich beste marathonlopers

De Ethiopiër Lelisa Desisa en de Keniaanse Ruth Chepngetich zijn uitgeroepen tot beste marathonlopers van het afgelopen jaar. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse gala van de associatie van internationale marathons AIMS in Athene.

Desisa won november 2018 de marathon van New York en veroverde in oktober van dit jaar in Doha de wereldtitel op de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Chepngetich greep het goud bij de vrouwen op de WK in Doha in een race die werd gelopen onder extreme omstandigheden; een temperatuur van boven de 30 graden en zeer hoge luchtvochtigheid. De Keniaanse won in de afgelopen twaalf maanden ook de marathons van Istanbul en Dubai.

De uitkomst van de verkiezing was opvallend. Desisa kreeg de voorkeur boven de Keniaan Eliud Kipchoge, die dit voorjaar de marathon van Londen won en vorige maand als eerste mens de marathon onder de 2 uur aflegde. Chepngetich troefde haar landgenote Brigid Kosgei af, die in oktober in Chicago het wereldrecord op de marathon verbeterde naar 2.14.04

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.