De Russische en de olymische vlag wapperen naast elkaar tijdens de slotceremonie van de Winterspelen in Sotsji in 2014.
Volledig scherm
De Russische en de olymische vlag wapperen naast elkaar tijdens de slotceremonie van de Winterspelen in Sotsji in 2014. © AP

Dopingautoriteit over straf Rusland: ‘Niet meer dan logisch’

Hoewel hij meeleeft met zijn Russische collega Joerie Ganoes, kan voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit zich vinden in de schorsing van vier jaar die wereldantidopingbureau WADA heeft uitgesproken over Rusland. 

Herman Ram.
Volledig scherm
Herman Ram. © ANP

,,Het is niet meer dan logisch, gezien het goed onderbouwde advies dat een commissie die onderzoek deed aan het bestuur van WADA heeft gedaan. Er is zo veel gemanipuleerd, dat het de enige echt goede consequentie is”, aldus Ram.

Rusland werd al eerder gestraft vanwege grootscheepse fraude in met name de atletiek en bij de Winterspelen van Sotsji 2014. Het Russische antidopingbureau Rusada mocht sinds vorig jaar weer functioneren, maar staat de komende vier jaar onder toezicht. ,,Ik denk dat hen niets kwalijk kan worden genomen.” 

Rusland kondigde al aan in beroep te gaan, waarna het sporttribunaal CAS zich zal uitspreken. Ram: ,,Ik kan me niet voorstellen dat het CAS anders zal oordelen. Het is alles of niets, er is geen tussenweg.”


Ram denkt wel dat er voor Russische sporters, die aantoonbaar ‘schoon’ zijn, een mogelijkheid blijft onder neutrale vlag aan evenementen deel te nemen. Hij is daar ook voorstander van. ,,Het uitsluiten van sporters, alleen maar omdat ze een bepaalde nationaliteit hebben, gaat me een stap te ver. Dan komen wat mij betreft zelfs de mensenrechten in het geding. Maar het zal lastig zijn voor sporters om aan te tonen dat ze geen doping hebben gebruikt. In Rusland is sowieso geen functionerend laboratorium meer.”

De testen worden nu uitgevoerd in het buitenland, of door het Rusada in Rusland waarna de stalen naar buitenlandse laboratoria worden opgestuurd. ,,Mijn collega Ganoes is een moedig man. Voor zover ik weet, heeft hij niets te maken met wat er in het laboratorium is gebeurd. Het Rusada heeft afgelopen jaren uitstekend gewerkt, maar ook zij zijn nu het kind van de rekening. Ik hoop dat dit binnen de Russische sport tot inkeer leidt.”

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.