Maud Megens in actie tegen Rusland op het EK waterpolo in Boedapest.
Volledig scherm
Maud Megens in actie tegen Rusland op het EK waterpolo in Boedapest. © BSR Agency

Drama voor waterpolosters: geen EK-finale en nog geen olympisch ticket

In maart naar OKTNa een slijtageslag tegen Rusland zijn de Nederlandse waterpolosters in de halve finale van het EK verrassend uitgeschakeld. De titelverdediger verloor in Boedapest na penalty’s met 4-3, nadat het in de reguliere speeltijd 7-7 was geworden. De ploeg van bondscoach Arno Havenga heeft hierdoor nog maar één kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Oranje moet in maart naar Italië voor een olympisch kwalificatietoernooi. Daar zijn de laatste twee startbewijzen voor Tokio te winnen. De Nederlandse waterpolosters spelen zaterdag op het EK in Boedapest om het brons tegen Hongarije. Het gastland verloor in de halve finale van Spanje met 11-10. 

Rusland bleek vanavond een taaie tegenstander voor Oranje, dat nooit kon overtuigen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga had in de beginfase veel moeite met de Russische scherpschutters. Na een 2-4 achterstand kwam Nederland in de derde periode sterk terug tot 6-4. Diverse kansen op 7-4 werden gemist, waarna Rusland terugkwam tot 6-5.

Volledig scherm
© ANP

In het laatste kwart kwamen de Nederlandse vrouwen meteen onder druk te staan en maakte Rusland snel de gelijkmaker: 6-6. In de ongekend spannende laatste minuten bracht Brigitte Sleeking Oranje op 7-6. Nederland kon de voorsprong echter niet over de streep trekken. Na de 7-7 eindstand moesten penalty’s de beslissing forceren.

Tijdens de wedstrijd was het aan keepster Debby Willemsz te danken dat Nederland op de been bleef. In de penaltyserie was zij – net zo min als Joanne Koenders die bij één penalty keepte – kansloos op de keiharde schoten van de Russinnen. Namens Oranje misten de routiniers Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot.

De Nederlandse waterpolosters zijn door het verlies hun Europese titel kwijt. En belangrijker: ze moeten nu in maart aan de bak op het olympisch kwalificatietoernooi in het Italiaanse Triëst. Op het EK was één olympisch ticket te winnen, straks op het OKT zijn twee plekken te vergeven. Het is nu uithuilen en over twee maanden opnieuw beginnen.  

Nederland tijdens het volkslied voor het duel met Rusland.
Volledig scherm
Nederland tijdens het volkslied voor het duel met Rusland. © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency

De Nederlandse waterpolosters zijn vanavond onttroond als Europees kampioen. In de halve finale van het EK in Boedapest werd na een 7-7 gelijkspel na penalty's met 4-3 verloren van Rusland. #waterpolo #nederland #russia

6 Likes, 0 Comments - AD Sportwereld (@adsportwereld) on Instagram: "De Nederlandse waterpolosters zijn vanavond onttroond als Europees kampioen. In de halve finale van..."