Volledig scherm
© BELGA

EK-goud en olympisch ticket voor hockeysters na zege op Duitsland

Tiende EK-winstDe Nederlandse hockeysters hebben zondagmiddag in Antwerpen voor de tiende keer in de historie de Europese titel veroverd. In een matige wedstrijd klopte Oranje Duitsland met 2-0.

Door Natasja Weber

Met nog veertig seconden te spelen ontplofte het knusse Antwerpse stadion door de 2-0 van Lidewij Welten. De tweede Nederlandse treffer voelde als een enorme bevrijding voor de ploeg die al na twaalf minuten de openingstreffer maakte. Makkelijk ging het zondagmiddag allerminst tegen de stugge Duitse vrouwen.

Met het veroveren van Europese goud heeft de ploeg van bondscoach Alyson Annan nu zes internationale hoofdprijzen op rij gewonnen. In 2017 het EK en de Hockey World League. Vorig jaar de wereldtitel en de Champions Trophy en dit jaar de nieuwe landencompetitie Hockey Pro League en het EK. Ze gloeide van trots na het behalen van de Europese titel. ,,Ik heb de afgelopen vier weken veel van de speelsters gevraagd. Het was een uitdagende periode waarin ze elementen in hun spel moesten brengen die nieuw voor ze waren. Dat ging niet altijd makkelijk, maar op het EK zijn we echt gegroeid in het toernooi en straalde het team vertrouwen uit. Daar ben ik trots op”, aldus Annan, die alweer een nieuwe prijs kon bijschrijven op de indrukwekkende erelijst van het Nederlands vrouwenteam.

Coach Alyson Annan met keeper Josine Koning.
Volledig scherm
Coach Alyson Annan met keeper Josine Koning. © ANP

Vierde Spelen

De overwinning op sportpark het Wilrijkse Plein in Antwerpen was tevens goed voor een olympisch ticket. Volgend jaar in Tokio wil Nederland kost wat kost olympisch goud winnen en derhalve de zevende – en allerbelangrijkste - hoofdprijs in successie aan het indrukwekkende palmares toevoegen.

Lidewij Welten viert haar bevrijdende 0-2.
Volledig scherm
Lidewij Welten viert haar bevrijdende 0-2. © BELGA

Voor de 29-jarige Welten worden het haar vierde Olympische Spelen.  ,,Dat beschouw ik als een cadeautje erbij. Ik was hier meer bezig met het behalen van de titel”, bekende de routinier. ,,We zijn nu wereldkampioen en weer Europees kampioen en weten dat we hard moeten blijven trainen om de concurrentie voor te blijven. We moeten proberen dit niveau vast te houden en dan kan alleen als we in elkaar en in ons spel blijven investeren. Ik denk oprecht dat we nog beter kunnen dan we nu hebben laten zien.”

Concurrent Duitsland

Lidewij Welten bekroonde een puik optreden in de finale van het EK hockey in Antwerpen met een doelpunt in de laatste minuut. De aanvalsleider van Oranje zette daarmee de 2-0 op het scorebord tegen Duitsland. ,,Het was geen mooie wedstrijd, maar dat is een finale meestal niet. Ik vond het zelf een heerlijke wedstrijd, die we op karakter en vechtlust over de streep hebben getrokken. Het was een moeizame zege, maar we wisten van tevoren dat het tegen Duitsland een karakterspelletje zou worden. Het is een stugge ploeg. Toch had iedereen heel veel zin in deze finale en vooral ook het vertrouwen dat het goed zou komen. Dat gevoel had iedereen binnen de groep.”

Voorafgaand aan het EK noemden Annan en enkele speelsters de Duitse ploeg als grootste concurrent voor de Europese titel. In de finale kon de nummer vijf van de wereld nooit echt gevaarlijk worden. Nederland kwam in het eerste kwart op voorsprong. Na een goede versnelling op het middenveld bereikte aanvoerder Eva de Goede met een splijtende pass Kelly Jonker in de cirkel. De spits wist hier wel raad mee en maakte met een mooie tip-in de 1-0. Hiermee scoorde ze voor het vijfde opeenvolgende duel op een rij. ,,Mooi dat Kelly scoort. Zij rekent af met een zware periode. Het was een echte Kelly-goal; mooi en belangrijk", zei bondscoach Annan over de openingstreffer.

Tegen het einde van de eerste helft werd het veelal Nederlandse publiek opgeschrikt door een slippertje van Oranje-keepster Anne Veenendaal, die in de tweede helft haar plaats moest afstaan aan Josine Koning. In de scrimmage voor haar doel wilde Veenendaal een bal wegtrappen, maar ze maaide er overheen. De koddige situatie bleef zonder gevolgen.

In het derde en vierde kwart verzuimde Nederland lange tijd de 2-0 te maken waardoor de wedstrijd tot het einde spannend bleef. Duitsland drong wel aan maar ontbeerde de kwaliteit om de titelverdediger echt pijn te doen. Met de bevrijdende goal van Welten barstte het feest in het oranje gekleurde Antwerpse stadionnetje los. Nederland pakte voor de tiende keer in de historie van het EK - dat sinds 1984 bestaat - de Europese titel.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.