Volledig scherm
PREMIUM
Rio 2016: het verdriet is groot bij Oranje na de nederlaag tegen Groot-Brittannië. © ANP

Ergste pijn is weg, maar het blijft Engeland

De Engelse hockeysters namen Oranje de afgelopen drie jaar twee hoofdprijzen af,  waaronder olympisch goud. Vanavond treffen de rivalen elkaar in de kwartfinale van het WK. 

Volledig scherm
© Getty Images

Besloten trainen is voor een hockeyploeg nog niet zo eenvoudig. De hekken van het WK-stadion in Londen stonden gisterochtend wagenwijd open, er waren te weinig stewards om ongewenste spionnen of journalisten weg te sturen. Bondscoach Alyson Annan wilde op de dag voor de kwartfinale tegen Engeland geen pottenkijkers langs het veld, want er werd getraind op ‘wedstrijdspecifieke situaties’. Het is duidelijk: na de formaliteiten van de poulefase gaat het WK écht beginnen.

Over het algemeen mag het idee heersen dat Oranje vanavond een klasse beter zal zijn dan het gastland. Maar ja, het blijft Engeland... Op het EK van 2015, in hetzelfde stadion, en een jaar later op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was Engeland ook niet beter. Maar de ploeg won via shoot-out-series wel twee keer goud, ten koste van Nederland. En er zitten vanavond tienduizend Engelse fans op de speciaal gebouwde torenhoge tribune van het Lee Valley Hockey Centre. Ze worden opgejut door de dj, die op elk gewenst ogenblik op een knop drukt om met bombastische muziek het thuisvoordeel maximaal uit te buiten.