Femke Bol met snoekduik naar finale WK indoor, brons voor Jessica Schilder bij kogelstoten
Femke Bol en Lieke Klaver hebben zich bij de WK indoor in Belgrado geplaatst voor de finale van de 400 meter van zaterdag. Bol werd op een opmerkelijke manier tweede in haar halve finale achter Stephenie Ann McPherson uit Jamaica. Met 51,28 seconden was de 22-jarige Nederlandse 0,02 seconde langzamer dan de Jamaicaanse.
Klaver plaatste zich eveneens voor de finale. De 23-jarige atlete eindigde als derde in de tweede halve finale achter Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s en Justyna Swiety-Ersetic uit Polen. Miller-Uibo was met 51,38 iets langzamer dan in de eerste halve finale. Klaver kwam tot 51,81, in totaal goed voor de zesde tijd.
Bol kwam in haar race na de eerste ronde op gelijke hoogte met McPherson. De atlete uit Jamaica hield de Nederlandse echter met succes af. Vlak voor de finish struikelde Bol en kwam al vallend over de finish. Ze kon echter snel weer opstaan.
Klaver moest in de tweede halve finale halverwege alleen Miller-Uibo voor laten gaan. Ze hield goed stand, maar werd voor de finish nog gepasseerd door de Poolse.
Favoriete voor goud
Bol, die vorig jaar op de Spelen van Tokio olympisch brons veroverde op de 400 meter horden, geldt in Belgrado als de favoriete voor goud op de 400 meter. De Amersfoortse zei in de aanloop naar de WK indoor vooral uit te kijken naar een duel met tweevoudig olympische kampioene Shaunae Miller-Uibo. De 27-jarige atlete uit de Bahama’s liep dit jaar nog geen indoorwedstrijden. Ze prolongeerde in Tokio haar olympische titel op deze afstand.
Bol zei na haar opvallende finish bij de NOS dat het verder “prima” ging. ,,Misschien is het de adrenaline, maar ik voel nog niks”, zei ze daarover. Over haar race was ze niet helemaal tevreden. ,,Ik baal wel. Ik weet niet wat er gebeurde, als ik eerlijk ben. Ik wilde de kop pakken en dat lukte niet. Ik liep daardoor alles in baan 2 en dat voel ik.”
Klaver was blij en opgelucht dat ze zich plaatste voor de finale. ,,Ik weet dat ik het kan, maar dan moet je het nog maar doen. Ik ben door naar de finale en ga morgen gewoon hard lopen”, zei ze.
Brons voor Jessica Schilder
Kogelstootster Jessica Schilder heeft bij de wereldkampioenschappen indoor in Belgrado brons veroverd. De 22-jarige Volendamse kwam tot een Nederlands record van 19,48 meter. Het goud ging naar de Portugese Auriol Dongmo. Die stootte 20,43 meter ver. De Amerikaanse Chase Ealy pakte met 20,21 meter het zilver.
Voor Schilder is het de eerste medaille op een WK. Op het kampioenschap verbeterde ze tot twee keer toe haar Nederlands record van 19,35 meter. In haar vierde poging kwam ze tot 19,46. In haar laatste poging stootte ze zelfs nog twee centimeter verder. Het is de eerste Nederlandse medaille op deze WK.
Op de Olympische Spelen van Tokio bleef Schilder steken in de kwalificaties, maar dit jaar maakt de kogelstootster uit Noord-Holland een gestage opmars. Enkele weken geleden verbeterde Schilder met een worp van 19,26 meter al het oude record van Corrie de Bruin en bij de NK indoor kwam ze tot 19,35. Een week daarvoor had Schilder zelfs al een afstand van 19,72 bereikt, maar die afstand ging niet als nieuw Nederlands record in de boeken omdat er te weinig atleten aan de wedstrijd deelnamen.
Op de WK begon Schilder al goed met een afstand van 19,01. Met haar vierde worp van 19,46 nam ze voor even zelfs de leiding. De Amerikaanse Ealy ging echter in haar vijfde poging over de 20 meter. De Portugese topfavoriete, die op de Spelen van Tokio nog genoegen moest nemen met de vierde plaats, ging daar met 20,43 nog eens overheen.
,,Ik ben blij met 19,48, maar ik hoop dat er in het outdoorseizoen nog iets meer inzit”, zei Schilder bij de NOS. ,,Ik wilde heel graag de finale halen en toen ik doorhad dat ik daarin stond, dacht ik lekker ontspannen zijn en ik zie wel hoe ver ik stoot.” Van de twee stoten van boven de 20 meter van haar concurrenten had ze genoten. “Dat was mooi om mee te mogen maken. Ik ben nog jong. Ik zie wel wat de toekomst brengt.”
Schilder verklaarde haar succes door een goede aanloop. Dat in tegenstelling tot de Spelen, waar haar voorbereiding werd verstoord doordat ze door oude coronacellen nog positief testte en pas later kon vertrekken. ,,Nu had ik een goede wedstrijd vooraf in Portugal waar ik veel van heb geleerd en kon ik hier pieken.”
Zwitserse Kambundji sprint naar WK-goud op 60 meter
Mujinga Kambundji uit Zwitserland heeft WK-goud veroverd op de 60 meter. Met een sterke tijd van 6,96 seconden versloeg ze vanuit de buitenste baan de Amerikaanse Mikiah Brisco uit de Verenigde Staten. Die kwam tot 6,99 seconden. De Amerikaanse Marybeth Sant-Price pakte met 7,04 het brons.
De Griek Miltiadis Tentoglou pakte het goud bij het verspringen. De olympisch kampioen van de Spelen van Tokio was met een indrukwekkende sprong van 8,55 meter duidelijk de beste. De Zweed Thobias Montler pakte met 8,38 het zilver. De Amerikaan Marquis Dendy was met 8,27 goed voor brons.
De Belgische Noor Vidts greep het goud op de vijfkamp. Op de Spelen van Tokio greep Vidts nog net naast de medailles, toen haar landgenote Nafissatou Thiam haar titel prolongeerde. Ze werd toen vierde achter Anouk Vetter en Emma Oosterwegel. Nu was de Belgische op vier van de vijf disciplines de beste en had ze met een puntentotaal van 4929 punten een ruime voorsprong op de Adrianna Sulek uit Polen (4851). De Amerikaanse Kendell Williams pakte het brons (4680).
De Ethiopische Lemlem Hailu was de snelste op de 3000 meter. Ze klopte met 8.41,82 de Amerikaanse Elinor Purrier St. Pierre en haar landgenote Ejgayehu Taye.
De Cubaan Lazaro Martinez had eerder op de dag de eerste gouden medaille van de WK indoor gewonnen. Hij versloeg bij het hinkstapspringen olympisch kampioen Pedro Richardo uit Portugal met een sprong van 17,64 meter. Richardo pakte zilver met 17,46 meter. Donald Scott uit de VS sprong naar het brons met 17,21 meter.
Atleten Rusland en Belarus ook uitgesloten van Diamond League
Atleten uit Rusland en Belarus mogen niet meedoen aan de prestigieuze Diamond League. De organisatoren van de atletiekwedstrijden in de reeks zijn akkoord gegaan met een aanbeveling daarover vanuit het bestuur. Eerder adviseerden de mondiale atletiekbond World Athletics en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al om sporters uit deze twee landen, die betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne, te weren van internationale evenementen. Daarom doen er op dit WK ook geen Russen of Belarussen mee.
De Diamond League bestaat dit jaar uit veertien wedstrijden, de eerste op 13 mei in Doha. Bij de dertien reguliere wedstrijden kunnen de atleten steeds op minimaal dertien onderdelen punten scoren. De finale is op 7 en 8 september in de Zwitserse stad Zürich.
Pech bij Nederlandse equipe
N’Ketia Seedo is blijven steken in de series van de 60 meter. De Nederlands kampioene op het kortste sprintnummer eindigde in haar serie op de vijfde plaats met een tijd van 7,30 seconden. Die tijd bleek één honderdste te langzaam om door te gaan naar de halve finales.
Samuel Chapple heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 800 meter, hoewel hij in de series de derde tijd liep. Chapple eindigde in zijn heat in 1.48,09 als derde, achter de Amerikaan Isaiah Harris (1.47,00) en Álvaro De Arriba uit Spanje (1.47,97). Omdat alleen de eerste twee van iedere serie doorgaan naar de finale, werd de 23-jarige Nederlander uitgeschakeld.
In de drie andere series waren alle atleten langzamer dan Chapple, maar desondanks zit het toernooi er voor de Nederlands kampioen op de 800 meter al weer op. Chapple had zich vorige maand met een persoonlijk record van 1.46,61 geplaatst voor de WK in Belgrado. Tony van Diepen eindigde in zijn serie als vierde in 1.49,80 en werd ook uitgeschakeld. Op de 3000 meter bleef Tim Verbaandert eveneens steken in de series met 7.56,61.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2.21 cm lang, schoenmaat 55: waarom elk NBA-team fenomeen Victor Wembanyama (19) wil vastleggen
-
Wereldrecordhouder 10.000 meter geschorst na positieve dopingtest
De Keniaanse atleet Rhonex Kipruto heeft positief getest op een verboden middel. De wereldrecordhouder op de 10 kilometer is voorlopig geschorst, meldt de integriteitsunit van de atletiek (AIU). -
Nederlands roeisucces op EK in Bled: drie keer brons én een zilveren medaille
Voor de Nederlandse roeiploeg is de eerste finaledag op de Europese kampioenschappen in het Sloveense Bled goed begonnen. Zowel de vrouwen als de mannen in de dubbelvier veroverde de zilveren medaille. Op de vier zonder voor vrouwen greep Nederland brons en ook de Holland Acht greep eremetaal. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Rik en Ralf Rienks gaan na lange omweg alsnog hun ouders achterna als roeiers in de Holland Acht
Rik en Ralf Rienks roeien dit weekend voor het eerst een groot toernooi in de Holland Acht. De broers, zoons van de succesvolle roeiers Nico Rienks en Harriet van Ettekoven, kunnen volgend jaar doen wat hun ouders al deden: een olympische medaille winnen in de grootste boot.
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
-
-
PREMIUM
De Eindhovensche moet titel overgeven aan de Koninklijke Haagsche: ‘Daar waren we niet voor gekomen’
De kwaliteit is er. ‘Zowel individueel als team’. Toch ging titelverdediger Eindhovensche Golf afgelopen weekeinde in Ommen kansloos ten onder in de finale van de nationale golfcompetitie. Ook de vrouwen van de club redden het niet in hun halve finale. ,,Balen, maar we komen er wel weer bovenop.”Valkenswaard, Eindhoven -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.