Volledig scherm
Jesse Puts tijdens de World Cup in Eindhoven. Foto: Sander Chamid © Foto: SCS/Sander Chamid

Goud voor zwemestafette in Eindhoven maar net geen wereldrecord

Ze kwamen in polonaise het podium op na hun eerste plek op de gemengde estafette 4x50 meter vrije slag. En Jesse Puts, Thom de Boer, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo kwamen er even later met een gouden plak - en een grote big smile - weer vanaf.

Wat een feest deze zaterdagavond in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Tijdens de FINA/airweave Swimming World Cup verzekerde het Nederlandse gemengde estafetteteam zich van de winst op de 4x50 vrij in een tijd van 1.28,90 minuut. Het oranjekwartet liet op gepaste afstand Australië achter zich. Na het slotstuk van twee dagen topzwemmen in Eindhoven ontplofte het stadion op de klanken van 'Viva Hollandia'.

De apotheose had nog mooier kunnen zijn als Puts, De Boer, Heemskerk en Kromowidjojo een fractie sneller waren geweest. Nu miste Nederland op 33 honderdsten het wereldrecord dat sinds 2014 met 1.28,57 op naam staat van de Verenigde Staten. ,,Ja natuurlijk was het ons doel om het wereldrecord te verbreken", stelde Jesse Puts na de huldiging. ,,We gingen er vol voor, hebben allemaal alles gegeven en zaten er ook heel dichtbij. Maar het doel blijft overeind. In december tijdens de EK kortebaan doen we een nieuwe poging", aldus de rassprinter.

Puts was niet helemaal fit naar Eindhoven afgereisd. ,,Tijdens de World Cup in Berlijn vorige week kreeg ik maagproblemen en daar heb ik nog een klein beetje last van. Toch kan ik tevreden zijn over het afgelopen weekend. Ik heb geen wereldtoptijden gezwommen maar ik ben wel blij dat ik betere tijden heb neergezet dan de afgelopen weken", zei de regerend wereldkampioen kortebaan op de 50 vrij.

Cool

Puts was onder de indruk van de geweldige sfeer in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. ,,Echt heel bijzonder. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat het publiek zo uit z'n dak ging. Normaal gesproken zijn de tribunes best leeg tijdens zwemwedstrijden in Nederland. Het was heel cool om dit mee te maken in Eindhoven."

Dat kon zijn estafettecollega Thom de Boer alleen maar beamen. ,,Echt enorm vet om hier te mogen zwemmen", zei de 25-jarige sprinter uit Alkmaar. ,,Dit is van een ander kaliber dan ik gewend ben. Zo'n ambiance heb ik nog nooit meegemaakt, al heb ik ook nog nooit een groot internationaal toernooi gezwommen."

Daar komt eind dit jaar verandering in. De laatbloeier uit Noord-Holland heeft zich gekwalificeerd voor de EK kortebaan in Kopenhagen in december.