Hambüchen: Epke olympisch kampioen voor altijd

VideoDe val van Epke Zonderland maandagavond op de WK in Stuttgart deed ook pijn aan de ogen van Fabian Hambüchen. ,,Ik was heel verdrietig, geshockeerd”, bekent de Duitser. Hambüchen volgde Epke Zonderland in Rio de Janeiro op als olympisch kampioen op rekstok. Ook in de olympische finale van 2016 kwam Zonderland ten val.

Door Sven Driesen en Marcel Luyckx

Na Rio beëindigde Hambüchen zijn turncarrière. Hij is nog altijd bevriend met zijn voorganger en generatiegenoot. In de Hanns-Martin Schleyer Halle vervult hij deze WK de rol van ambassadeur. ,,Ik wist dat Epke problemen had in de voorbereiding, dat hij ziek was geweest, uit vorm. Ik dacht dat hij de finale toch zou halen. Het maakt mij verdrietig. Epke is een goede vriend. Ik herinner me nog onze eerste ontmoeting in 2004. Ik was 16, hij 17. Het was een wedstrijd tussen teams met twee junioren en één senior. Wij waren nog junior, onze oudere broers de senior van onze teams. Na de kwalificatie gingen zij feesten, zij waren al klaar. Epke en ik moesten ons focussen op de rekstokfinale. Daar leerden we elkaar beter kennen, werden we vrienden. Daarna kwamen we elkaar in elke rekstokfinale tegen’', vertelt Hambüchen. 

Zo ook op de Spelen van Rio. ,,Daags voor de finale hebben we samen geluncht. Ik vroeg hem: ‘Wat wordt de uitslag morgen’. Hij zei: ‘Misschien hetzelfde als in Londen?’ ‘Goed, maar mogen we dan van plek wisselen?’, vroeg ik. Epke moest lachen. ‘Als de beste maar wint.”

Volledig scherm
© ANP

Tokio

Hambüchen (31) rekent erop dat zijn Friese vriend alsnog via het wereldbekercircuit de Olympische Spelen van Tokio haalt. ,,Hij heeft nog een kans, staat er beter voor dan zijn concurrent Hidetaka Miyachi uit Japan. Als Epke zich plaatst, wat ik wel verwacht, heeft hij natuurlijk een kans om olympisch kampioen te worden. Dat zou het mooiste einde van zijn carrière zijn”, spreekt Hambüchen uit ervaring. ,,Zo niet, dan ís hij voor mij nog olympisch kampioen. Niet voormalig olympisch kampioen. Die titel verlies je nooit.’’

Fabian Hambüchen op de Spelen van Rio de Janeiro.
Volledig scherm
Fabian Hambüchen op de Spelen van Rio de Janeiro. © REUTERS
Epke Zonderland krijgt felicitaties van zijn voornaamste concurrent Fabian Hambüchen op het EK turnen in Sofia.
Volledig scherm
Epke Zonderland krijgt felicitaties van zijn voornaamste concurrent Fabian Hambüchen op het EK turnen in Sofia. © ANP
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.