Handbalsters schrijven geschiedenis met WK-goud na zinderende thriller

VideoDrie keer is scheepsrecht. Na twee verloren finales in 2015 en 2016, schrijven de Nederlandse handbalsters vandaag geschiedenis door te winnen van Spanje. Het werd op het WK handbal in Japan 29-30. In een ongekend spannend slotstuk is Nederland voor het eerst wereldkampioen.

Door Lisette van der Geest

Van ruime achterstand naar overtuigende voorsprong en vervolgens weer naar een gelijkstand in de laatste minuut van de wedstrijd. Niks was saai aan het treffen tussen beide ploegen die nooit eerder de mondiale titel wonnen en als outsider de finale ingingen. Een cruciale rode kaart aan Spaanse zijde zorgde dat Lois Abbingh in de laatste paar seconden van de finalestrijd de winst binnenschoot met een penalty. Nadat keepster Tess Wester vlak daarvoor voor een geweldige redding zorgde.

Vervolgens kwamen de tranen en het juichen. Het leek vooraf bijna onmogelijk. Een compleet nieuwe staf na het vertrek van bondscoach Helle Thomsen, een klein jaar geleden. Het stoppen van grootheden als Nycke Groot en Yvette Broch bij het nationaal team, waardoor de ploeg sterk verjongde naar een gemiddelde leeftijd van 23,6 jaar. ,,We moeten wedstrijd voor wedstrijd kijken”, zei Estavana Polman op voorhand. De speelster houdt niet van clichés, maar er zat tijdens dit WK niets anders op, vond zij. Mede door een nadelige loting voor Nederland.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
Estavana Polman gaat uit haar dak na een van haar negen treffers tegen Spanje. © AFP

De weg naar deze finale was hobbelig. Met grote overwinningen – met de winst op angstgegner Noorwegen voor het eerst in twintig jaar als ultieme hoogtepunt – en flinke nederlagen, zoals tegen Duitsland en Slovenië. De plek in de halve finale was mede te danken aan het presteren van andere teams. ,,Net een achtbaan”, zei Polman nog halverwege het toernooi. ,,In één keer in de wolken en dan flikker je er zo vanaf. En diep ook. Maar goed, we kunnen weer helemaal in de wolken komen. Dat alles weer top, perfect en hallelujah is.”

Zondag werd het hallelujah. In een wedstrijd waar Nederland in het eerste deel van de eerste helft het onderliggende team is, door zenuwachtig en slordig spel. Maar vervolgens de leiding wordt gepakt en Nederland mede dankzij goed verdedigend werk en vlekkeloos lopende aanvallen met 13-16 de rust ingaat.

In het eerste deel van de tweede helft breidt Nederland de voorsprong verder uit, tot de slopende laatste minuten aanvangen. De echte spanning komt in het slotstuk, als Spanje het onderlinge verschil herhaaldelijk naar 1 punt brengt en uiteindelijk op gelijkspel. Een verlenging lijkt aanstaande, maar dan de rode kaart aan Spaanse zijde en vervolgens Abbingh voor het doel, klaar voor haar laatste doelpunt van het toernooi, klaar om geschiedenis te schrijven.de ultieme bekroning.

Volledig scherm
Danick Snelder na een treffer in de WK-finale. © BSR Agency