Volledig scherm
Sifan Hassan © Ronald Hoogendoorn

Hassan snelt in Berlijn naar eerste Europese titel op 5 kilometer

Sifan Hassan is voor het eerst in haar carrière Europees kampioene geworden op de 5000 meter. In Berlijn had niemand een antwoord op de versnelling van de houdster van het Europees record, die nog altijd lid is van Eindhoven Atletiek.

Hassan moest nog wel even die 12,5 ronden in het Olympiastadion van Berlijn lopen, maar dat het resultaat een gouden medaille zou zijn, stond bij voorbaat eigenlijk al vast. De 25-jarige atlete maakte haar favorietenrol met glans waar in de finale. Ze zette twee ronden voor het einde aan en rende weg bij de rest. Ze won met overmacht in 14.46,12.

De Britse Eilish McColgan, die het tempo de eerste ronden aanvoerde, pakte zilver op zeven seconden achterstand. De Turkse Yasemin Can behaalde brons. De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter kon als enige even mee met Hassan in de voorlaatste ronde, maar de winnares van de 10.000 meter vergiste zich een rondje en sprintte te vroeg af. ,,Wauw, dit ging wel heel gemakkelijk", zei Hassan na afloop van haar gouden race voor de camera van de NOS. ,,Het ging eigenlijk de hele race makkelijk. Ik kon het tempo goed hoog houden. Mijn trainer zegt altijd dat ik rustig moet blijven zitten en dan de laatste twee ronden aan moet zetten. Ik vond het moeilijk om rustig te blijven. Uiteindelijk kon ik makkelijk wegrennen en was het een fantastische race."