Volledig scherm
Jeffrey Herlings, archieffoto. © ANP

Herlings domineert alweer als vanouds

Jeffrey Herlings heeft alweer ouderwets gedomineerd in de MXGP. De onttroonde wereldkampioen schreef de Grote Prijs van Turkije op zijn naam. Hij won op het crosscircuit van Afyonkarahisar beide manches. Het was zijn eerste GP-zege na zijn comeback.

Herlings reed dit jaar nauwelijks een race in het wereldkampioenschap door lang blessureleed. Hij miste de eerste zeven races van het seizoen door een voetblessure en liep kort na zijn rentree een enkelblessure op, die hem nog eens zes grands prix aan de kant hield.

De Brabander kwam twee weken geleden weer voor het eerst aan de start in het WK bij de Grote Prijs van Zweden. Daar kon hij nog geen overwinning bijschrijven, maar in Turkije was hij ongenaakbaar. Hij liet in de eerste manche vanaf de eerste ronde de concurrentie in het zand bijten. De Let Pauls Jonass eindigde in de eerste heat als tweede op 5 seconden. Brabander Glenn Coldenhoff werd derde op 15 tellen.

Coldenhoff, die de laatste twee grands prix won (Zweden en Italië), nam in de tweede heat het initiatief. Pas in de slotronde kwam Herlings er langs. Coldenhoff eindigde ook als tweede in de GP, voor de Let Pauls Jonass. De Sloveen Tim Gajser, die zich al verzekerd weet van de wereldtitel, eindigde als vierde.

De één-twee van de herstelde Herlings en zijn Brabantse kompaan Coldenhoff biedt perspectief voor de Motorcross der Naties eind september in Assen. Het Nederlands team won dat WK voor landenteams nog nooit, maar kan in eigen land een serieuze gooi doen naar het goud.

De laatste race in het WK is volgende week in China. Coldenhoff kan nog derde worden in de eindstand. Hij moet dan 11 punten goedmaken op de Fransman Gautier Paulin.

  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”