Volledig scherm
Kitty van Male en Kelly Jonker vieren feest tijdens de monsterzege op Zuid-Korea. © EPA

Hockeyvrouwen beginnen met monsterzege aan WK in Londen

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn het WK in Londen begonnen met een monsterzege. Zuid-Korea werd met 7-0 van het blauwe kunstgras geveegd. Alle zeven goals werden gemaakt in de eerste 23 minuten, in de 37 minuten daarna werd niet meer gescoord. 

Oranje kwam al na 21 seconden op voorsprong na een prachtige actie van Lidewij Welten, waarna spits Frédérique Matla de bal eenvoudig binnen kon tikken met haar stick: 1-0. De 21-jarige Matla, door velen gezien als de nieuwe ster van het Nederlandse dameshockey, heeft nu al 25 keer gescoord in 40 interlands. Welten maakte er na drie minuten spelen zelf 2-0 van met een fraai schot uit de draai. Kitty van Male maakte na negen minuten de 3-0, nadat ze eenvoudig door de Zuid-Koreaanse defensie mocht dribbelen. Matla maakte in de tiende minuut de 4-0 en Kelly Jonker in de veertiende minuut uit de rebound de 5-0. 

Een droomstart dus in het eerste kwart, maar in het tweede kwart ging de ploeg van bondscoach Alyson Annan vrolijk verder met aanvallen en scoren. Laurien Leurink schoot na 17 minuten verwoestend hard de 6-0 binnen. Kitty van Male maakte op aangeven van Laura Nunnink met een simpele intikker de zevende Nederlandse goal. Zuid-Korea creëerde pas na 25 minuten spelen een eerste kans. 

Volledig scherm
Frédérique Matla (r) juicht samen met Margot van Geffen. © ANP

In de tweede helft raakte Nederland nog wel drie keer de paal, maar er werd niet meer gescoord. De  8-0 zege op Mexico in 1976 blijft daarmee de grootste overwinning ooit voor de Nederlandse hockeyvrouwen op een WK. Het WK-record staat op naam van Nieuw-Zeeland, dat op 25 augustus 1971 met 12-0 won van Maleisië. Van de tot dusverre zeventien gehouden WK's stond Oranje drie keer niet in de eindstrijd: in 1975, 1976 en 1994. Nederland won het WK tien keer. De laatste editie was vier jaar terug in Den Haag, toen het team van toenmalig bondscoach Max Caldas Australië in de finale versloeg.

Vrijdag tegen China, zondag tegen Italië

Nederland speelt komende vrijdag (19.00 uur) tegen China de tweede poulewedstrijd op het WK op het Lee Valley Hockey Centre op het olympisch park in Stratford, in het oosten van Londen. De Nederlandse hockeyvrouwen hebben goede herinneringen aan dit stadion, want ze werden hier in 2012 olympisch kampioen door Argentinië in de finale met 2-0 te verslaan. Op het EK 2015 verloor Nederland in hetzelfde stadion in de finale tegen Engeland echter na shoot-outs.  

China begon het WK eerder vanmiddag met een 0-3 nederlaag tegen Italië, het laatst geklasseerde land op dit WK. Nederland sluit volgende week zondag de poulefase af tegen Italië. Bij poulewinst volgen de kwartfinales, anders eerst play-offs. Argentinië, een andere favoriet voor de wereldtitel, begon het toernooi met een 6-2 overwinning op Spanje. Duitsland won met 3-1 van Zuid-Afrika, gastland Engeland speelde met 1-1 gelijk tegen India. 

Doelpuntenmakers Nederland: Frédérique Matla (2x), Kitty van Male (2x), Lidewij Welten, Kelly Jonker, Lauren Leurink 

Volledig scherm
Vreugde bij de speelsters van Oranje na de vroege 1-0 van Frédérique Matla. © EPA
Volledig scherm
De Argentijnse speelster Noel Barrionuevo zet haar teamgenote Rocia Sanchez op de foot met vier Spaanse speelsters na hun wedstrijd op het WK. © Getty Images
Volledig scherm
© EPA