De Olympische Spelen worden dit jaar in Tokio gehouden.
Volledig scherm
De Olympische Spelen worden dit jaar in Tokio gehouden. © AP

Japan wil alle sportevenementen voorlopig opschorten

De Japanse premier Shinzo Abe wil per direct alle sport- en culturele evenementen in het land voor twee weken opschorten. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hij kwam met de suggestie nadat een honkbalteam in Tokio besloot de komende wedstrijd achter gesloten deuren te houden.

,,De komende weken zijn extreem belangrijk waar het gaat om het stoppen van de verspreiding van het virus", zei Abe. ,,Daarom moeten we voorkomen dat grote mensenmassa's samen komen." Meerdere sportevenementen in Japan zijn inmiddels al afgelast.

Geen fans

De professionele honkbalteams in Japan spelen in elk geval tot 15 maart zonder publiek. Vertegenwoordigers van de twaalf clubs hebben dat gezamenlijk afgesproken. De maatregel is genomen uit vrees voor verdere verspreiding van het coronavirus. Eerder al had honkbalclub Yomiuri Giants uit Tokio laten weten in elk geval de komende twee wedstrijden in een leeg stadion te spelen. 

De organisatie van sumoworstelaars belegt op korte termijn een vergadering om te bespreken hoe te handelen bij een groot toernooi, dat voor 8 maart in Osaka op de agenda staat. Mogelijk dat ook hierbij toeschouwers worden geweerd.

Vooralsnog gaan de voorbereidingen op de Olympische Spelen, die de komende zomer in Japan moeten worden gehouden, gewoon door. Enkele leden van het Internationaal Olympisch Comité suggereerden dat een mogelijke beslissing over het doorgaan van het evenement in mei zal worden genomen.

Shinzo Abe (rechts).
Volledig scherm
Shinzo Abe (rechts). © EPA