Volledig scherm
Eliud Kipchoge © REUTERS

Kipchoge waagt in Berlijn nieuwe aanval op wereldrecord

Eliud Kipchoge waagt zondag een nieuwe aanval op het wereldrecord. Hij wil in Berlijn de 2.02.57 van zijn landgenoot Dennis Kimetto verbeteren. Kimetto zette die tijd in 2014 neer tijdens de marathon in de Duitse hoofdstad.

De 33-jarige Kipchoge zag dit voorjaar een serieuze poging mislukken. Hij won weliswaar de marathon van Londen, maar leverde in de slotfase van de wedstrijd te veel in op het recordschema en finishte in 2.04.17. De olympisch kampioen liep zijn persoonlijk record van 2.03.05 in 2016 in Londen.

De Keniaan won al twee keer de race in Berlijn, algemeen beschouwd als de snelste marathon ter wereld. Kipchoge won er in 2015 (2.04.00) en in 2017 (2.03.32). Hij heeft de laatste acht marathons die hij liep allemaal gewonnen en deed vorig jaar op het circuit van Monza een poging als eerste mens onder de twee uur te lopen. Kipchoge kwam met hulp van een legertje tempomakers in de buurt; hij klokte 2.00.25.

  1. ‘We dachten: we vergelijken onszelf maar niet met Ajax’
    Europees kampioen

    ‘We dachten: we vergelij­ken onszelf maar niet met Ajax’

    Ze zijn regerend wereldkampioen in de 49ER FX-klasse, maar waren afgelopen week verwikkeld in een spannend kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van 2020, in Tokio. Voor zeilduo Annemiek Bekkering (27) en Annette Duetz (25) is de winst van de EK-titel zondag bijzaak. Hun grootste triomf is de interne olympische kwalificatie, ten koste van het jonge duo Odile van Aanholt en Marike Jongens. Bekkering: ,,Ja, dan weet je op zondag ineens wat je het komende jaar gaat doen.”