Kipchoge wint in Londen 10de marathon op rij in tweede tijd ooit

VIDEOEliud Kipchoge heeft voor de vierde keer de marathon van Londen gewonnen. De olympisch kampioen én wereldrecordhouder klokte vanmiddag na 42,195 kilometer in 2.02.37 en won daarmee alle tien de laatste marathons waarin hij startte. Het was de tweede beste tijd ooit gelopen.

Kipchoge bepaalde het tempo toen de gangmakers hun werk hadden gedaan. Hij nam na 25 kilometer de leiding in de kopgroep en stond deze niet meer af. De Ethiopiër Mosinet Geremew kon het langst van de concurrenten mee in het kielzog van matador Kipchoge, maar na 40 kilometer moest ook hij buigen voor het straffe tempo. Toch dook ook Geremew nog onder de 2 uur en 3 minuten: 2.02.55. Zijn landgenoot Mule Wasihun arriveerde als derde aan de finish op The Mall in 2.03.16. Mo Farah kwam te kort. Hij moest de kopgroep halverwege laten gaan. 

Michel Butter viel uit rond kilometerpunt 34. De Nederlander leek lange tijd op weg naar de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, maar moest zijn streeftijd van rond de 2.10 na driekwart-marathon toch bekopen. Dat meldde zijn coach Guido Hartensveld. Butter liep tot zijn uitvallen op een schema van 2 uur en 10 minuten. Butter liep in 2012 in de marathon van Amsterdam zijn persoonlijk record van 2.09.58. Zijn doel in Londen, een van de major marathons, was zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Coach Hartensveld moest de race van Butter volgen vanuit het mediacenter en wist niet onmiddellijk wat er aan de hand was met zijn pupil. ,,Van een andere atleet hoorde ik aan de finish dat Michel stond te rekken vlak voor 35 kilometer. Hij is al in zijn hotel, meer weet ik nog niet.’’

Volledig scherm
Eliud Kipchoge. © REUTERS

Kipchoge bepaalde het tempo toen de gangmakers hun werk hadden gedaan. Hij nam na 25 kilometer de leiding in de kopgroep en stond deze niet meer af. De Ethiopiër Mosinet Geremew kon het langst van de concurrenten mee in het kielzog van matador Kipchoge, maar na 40 kilometer moest ook hij buigen voor het straffe tempo. Toch dook ook Geremew nog onder de 2 uur en 3 minuten: 2.02.55. Zijn landgenoot Mule Wasihun arriveerde als derde aan de finish op The Mall in 2.03.16.

De 34-jarige Kipchoge maakte er ook geen duel van met Mo Farah. Het Britse hardloopfenomeen, dat jarenlang de 5000 en 10.000 dicteerde op de baan, daagde vooraf de Keniaan uit, maar moest in de race diep buigen. Al halverwege moest Farah de kopgroep laten gaan. ‘Sir Mo’, in het bezit van vele olympische en wereldtitels, wist toch nog als vijfde te finishen in 2.05.39. Dat was boven zijn persoonlijke record van 2.05.11.

Hoewel Kipchoge voor de marathon al had aangegeven dat hij geen aanval zou doen op het wereldrecord, liep hij wel heel hard. Zijn doorkomst na 10 kilometer was op het schema van zijn record uit Berlijn. Hij liet het tempo weliswaar gaande de race wat vieren, maar zijn tred was de rest te machtig.

Volledig scherm
Eliud Kipchoge. © AFP

De Belg Bashir Abdi kwam als zevende binnen in 2.07.03. Dat was een Belgisch record. Hij liep de 2.07.20 die sinds 1995 op naam stond van Vincent Rousseau uit de boeken.

Volledig scherm
Eliud Kipchoge (midden) met Mosinet Geremew (rechts) en Mule Wasihun. © REUTERS

Brigid Kosgei won bij de vrouwen. Ze soleerde naar de zege in een persoonlijke toptijd van 2 uur 18 minuten en 20 seconden. Het is haar tweede succes op rij in een major marathon, want vorig jaar oktober was ze ook al in Chicago de beste in de klassieker over 42,195 kilometer.

Kosgei behoorde vooraf zeker tot de favorieten, want in de vorige editie van de beroemde marathon in de Engelse hoofdstad eindigde ze al als tweede. Toen moest ze landgenote Vivian Cheruiyot voor zich dulden, maar deze keer waren de rollen omgedraaid. Na ongeveer 30 kilometer trok Kosgei ten aanval en nam ze afstand van haar concurrenten. Cheruiyot probeerde nog aan te haken, maar kon het tempo van haar landgenote niet bijbenen. Ze arriveerde wel als tweede, in 2.20.14.

De Ethiopische Roza Dereje passeerde de finish als derde in 2.20.51. Drievoudig winnares Mary Keitany werd vijfde 2.20.58.

Volledig scherm
Brigid Kosgei. © Getty Images
Volledig scherm
Eliud Kipchoge (midden). © REUTERS
Volledig scherm
Brigid Kosgei. © Getty Images