Volledig scherm
PREMIUM
Laura van der Heijden in actie tegen Slovenië op het WK handbal in Japan. © ANP

Laura van der Heijden, de stille kracht van de handbalsters

PortretLaura van der Heijden krijgt lang niet zoveel aandacht als Tess Wester of Estavana Polman, maar brengt wel rust bij Oranje. Profiel van een vaste waarde bij de Nederlandse handbalsters, die gisteren verloren van Duitsland (23-25) en vandaag om 10.00 uur alweer aantreden tegen Denemarken. 

Liveblog!
Nederland - Denemarken is vanaf 09.50 uur te volgen in een liveblog op deze site. Oranje moet winnen om zicht te houden op de halve finales van het WK in Japan.

Door Lisette van der Geest

Ze wordt vaak omschreven als stille kracht. Laura van der Heijden (29), rechteropbouwspeelster in het Nederlands handbalteam, heeft inmiddels een jarenlange ervaring en diverse prijzen op haar naam. Maar de schijnwerpers zoekt zij niet. Ze laat het vaak over aan meer extraverte spelers. ,,Een goed team moet verschillende karakters hebben. Ik ben rustig, stap niet snel op de voorgrond. De rol die ik heb vind ik prima.’’

Van der Heijden brengt kalmte. Wanneer teamgenoten met gespannen gezichten en een misselijk gevoel in hun maag een belangrijke wedstrijd tegemoet gaan, denkt zij: dat heb ik gelukkig niet. Dan maakt ze maar een grapje, om de spanning te doorbreken. Of ze begint een gesprek over iets anders, niet handbalgerelateerd, wat er ook maar in haar opkomt.

  1. Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Didier Mbenga, de Congolese Belg die twee seizoenen bij Kobe Bryant en de LA Lakers speelde is geshockeerd door het overlijden van de wereldster. ,,Ik ben in shock. Ik heb eigenlijk niet veel moed om te praten, maar ik doe een inspanning”, liet hij telefonisch optekenen bij RTBF. Mbenga speelde tussen 2008 en 2010 bij de LA Lakers en werd in die twee jaar twee keer kampioen: ,,Hij was een enorm harde werker, ik ken niemand zoals hij.”