Harrie Lavreysen.
Volledig scherm
Harrie Lavreysen. © Cor Vos

Lavreysen verovert goud in wereldbeker door opnieuw Dmitriev te verslaan

Harrie Lavreysen heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk goud gepakt op de keirin. De 22-jarige Brabander was twee weken geleden bij de EK in Apeldoorn ook al de beste op dit onderdeel. 

Harrie Lavreysen veroverde vorige week goud in Apeldoorn.
Volledig scherm
Harrie Lavreysen veroverde vorige week goud in Apeldoorn. © Cor Vos

Lavreysen bleef in de hoofdstad van Wit-Rusland de Rus Denis Dmitriev opnieuw net voor, net als in Omnisport. Wereldkampioen Matthijs Büchli, derde op de EK, moest nu genoegen nemen met de vijfde plaats.

Lavreysen won vrijdag in Minsk met Jeffrey Hoogland en Nils van ‘t Hoenderdaal ook al de teamsprint. Op dit onderdeel zijn de Nederlandse baanwielrenners al enkele jaren bijzonder dominant. Ze hebben de wereldtitel en Europese titel in bezit.

Ook goud voor Pieters en Wild

Amy Pieters en Kirsten Wild pakten goud op de koppelkoers, voor het Britse duo Laura Kenny/Emily Nelson. Pieters en Wild zijn de regerend wereldkampioenen op dit onderdeel. In Apeldoorn moesten ze zich tevreden stellen met brons. Wild veroverde vrijdag in Minsk al goud op scratch.

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen verlieten het sprinttoernooi na de kwartfinales. Lee Wai Sze uit Hongkong schakelde Braspennincx uit. Van Riessen redde het niet tegen de Duitse Emma Hinze. Jan-Willem van Schip moest op het omnium, dat bestaat uit vier onderdelen, genoegen nemen met de zevende plek. Van Schip won de afvalkoers. Hij eindigde op 105 punten, de Brit Matthew Walls zegevierde met 163 punten.

 1. 17-voudig Nederland kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederland kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.