Volledig scherm
© Michel Utrecht

Letse schaker ‘geschorst’ wegens spieken op de wc

UpdateDe 58-jarige Lets-Tsjechische grootmeester Igors Rausis zou zijn geschorst omdat hij tijdens een schaaktoernooi op het toilet zijn telefoon gebruikte om te spieken. De Internationale Schaakfederatie (FIDE) zegt dat hij ‘op heterdaad is betrapt toen hij zijn telefoon gebruikte tijdens een wedstrijd’.

Rausis werd in 1992 grootmeester en is in de loop der jaren uitgekomen voor Letland, Bangladesh en Tsjechië. Hij staat 53ste op de wereldranglijst met een elo-ranking (de sterkte van een speler) van 2686. Hij is momenteel de oudste speler bij de FIDE.

FIDE-directeur Emil Sutovsky schreef op Facebook dat Rausis al langer werd verdacht van spieken. Tijdens het Straatsburg Open werd donderdag volgens hem een telefoon gevonden op een toilet dat net door Rausis was gebruikt. Die bekende dat de telefoon van hem was. 

,, Op schrift heb ik toegegeven dat het ging om mijn mobieltje. Ik was geestelijk gewoon de weg kwijt, was moe na de ochtendwedstrijd. De voortdurende beschuldigingen aan mijn adres op Facebook speelden ook een rol. In een schriftelijke verklaring heb ik toegegeven dat het mobieltje van mij is. Wat ik gisteren heb gedaan, is in ieder geval een goede les. Niet voor mij want ik heb mijn laatste schaakpartij al gespeeld, maar voor andere spelers’’,  verklaarde hij vrijdag tegenover de website Chess.com.

Onduidelijkheid

Hoe de vork precies in de steel zit is onduidelijk. Volgens sommigen werd Rausis niet geschorst maar trok hij zich vrijwillig terug van het Straatsburg Open. 

Sutovsky meldde vrijdag op Facebook dat niet “GM 2686" (grootmeester 2686) spiekte maar “een oplichter die op een zeer verdachte en twijfelachtige manier die hoge ranking bereikte en werd betrapt.’’ Het tegenovergestelde beweren, ondermijnt volgens hem de reputatie van de spelers op hoog niveau. “Doe dat alsjeblieft niet’’, aldus de FIDE-directeur

Sarah P. Murphy on Twitter

Literal case of old player, new tricks. Have been wondering if this might hit the chess world, and voila here it is. Chess super grandmaster Igors Rausis caught using iPhone for game analysis during a tournament. BUT WHO TOOK THIS PHOTO? EW. https://t.co/YXBl0VVfar

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.