Volledig scherm
Van links naar rechts: Lidewij Welten, Margot van Geffen, Caia van Maasakker en Ireen van den Assem © Frank Uijlenbroek

Lidewij Welten: 'Je moet in een flow komen om uiteindelijk goud te winnen'

Na een simpele poulefase werkt het Nederlands hockeyelftal toe naar de kwartfinale van het WK donderdagavond. En komt er een einde aan de lange, lange rustdagen.

Ze gingen naar een musical, Mamma Mia. Uit eten met pa en ma. De stad in. Er werd een kaartje gelegd. Tientallen ‘koffietjes’ werden er gedaan, Netflix draaide overuren. En het officiële spelershotel werd zelfs voor twee dagen verruild voor een stekje buiten Londen, om een sleur te voorkomen. De hockeysters van Oranje moesten afgelopen anderhalve week vechten tegen de verveling. De groepsfase van het WK is voor het Nederlands elftal traditiegetrouw een verplicht nummer. Zuid-Korea (7-0), China (7-1) en Italië (12-1) werden met enorme cijfers geklopt. Tussendoor waren er lange, lange rustdagen.

Quote

Godzijdank is er Netflix. Vroeger moest ik thuis al bedenken welke DVD-box ik in mijn koffer deed

Lidewij Welten
Volledig scherm
Aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel leidt haar team aan voor de 12-1 zege op Italië. © Getty Images

Omdat aan het WK voor het eerst zestien in plaats van twaalf landen deelnemen, duurt het toernooi twee weken. Zo zaten er tussen het eerste en tweede groepsduel van Oranje liefst vier vrije dagen. ,,Iedereen heeft wel een dag dat je even niet weet wat je met jezelf aan moet, dat je je verveelt," zegt spits Lidewij Welten in de lobby van het hotel, op rustdag nummer zeven. ,,Godzijdank is er Netflix. Vroeger moest ik thuis al bedenken welke DVD-box ik in mijn koffer deed," zegt de Bossche aanvalster, die er tien jaar geleden op de Olympische Spelen in Peking al bij was.

De speelsters van Oranje klagen overigens niet. Ze zijn voorstander van het grotere WK. Aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel: ,,Ja, de scores worden groter als je slechtere ploegen uitnodigt. Maar als je ze niet uitnodigt, doen ze nooit ervaring op. Laat ze maar met 10-0 verliezen. Van een keiharde afstraffing leer je het meest. Italië kreeg tegen ons alle zwaktes blootgelegd.”

Mooie momenten

Welten had genoten van de vele doelpunten. ,,Dit soort wedstrijden is niet waar je week in, week uit voor traint, ik speel ook liever een spannende pot in een kolkend stadion. Maar dit zijn wel mooie momenten op weg daar naartoe. Je moet in een flow komen om uiteindelijk goud te winnen.”

Maar beiden zijn blij als donderdag de kwartfinale op het programma staat. Bij succes speelt Oranje dan ineens drie wedstrijden in vier dagen. Bestaat het risico dat de overgang tussen de weinigzeggende groepsduels en de knock-out-fase ineens wel erg groot is voor Oranje? ,,Alleen op papier," zegt Dirkse van den Heuvel. ,,We zullen niemand onderschatten, daar waken we voor. Maar als wij ons beste spel spelen, dan wint niemand van ons. In die zin zijn we zelf onze grootste tegenstander.”

Restday vibes, what else ☕️😍#posttrainingcoffee #worldcup2018

96 Likes, 6 Comments - Margot van Geffen (@margotvangeffen) on Instagram: "Restday vibes, what else ☕️😍#posttrainingcoffee #worldcup2018"

Er is maar één echte leeuw! 200 interlands voor onze skip vandaag! #hwc2018 #dutchies #roar

2,541 Likes, 18 Comments - * Eva de Goede * (@degoedeeva) on Instagram: "Er is maar één echte leeuw! 200 interlands voor onze skip vandaag! #hwc2018 #dutchies #roar"

  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.