Volledig scherm
Magnus Carlsen in actie. © Getty Images

Magnus Carlsen schrijft schaakhistorie

De Noor Magnus Carlsen heeft gisteren schaakhistorie geschreven. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee bleef de 29-jarige Noor door een remise voor de 111de keer op een rij ongeslagen. 

De huidige wereldkampioen pakte het record af van de genaturaliseerde Nederlander Sergei Tiviakov door gelijk te spelen tegen de Nederlander Jorden van Foreest. Tiviakov speelde alleen zijn wedstrijden tegen sommige spelers van minder kaliber. Carlsen had eerder gezegd dat hij nog twee partijen extra nodig had om het record te kunnen verbreken. Twee van de partijen in zijn recordreeks waren namelijk overwinningen in de Noorse competitie, dus tegen schakers van lager niveau dan het niveau van Carlsen. 

Na de wedstrijd toonde hij zich bereid de felicitaties in ontvangst te nemen. ,,Ik wil het record zeker claimen. Mijn reeks bestaat uit 109 wedstrijden tegen elite tegenstanders en 111 tegen goede tegenstanders, dus ik ben er zeker blij mee‘’, aldus Carlsen tegen de Engelse krant The Guardian, wijzend naar die twee wedstrijden in de Noorse competitie. 

Magnus Carlsen werd in 2013 wereldkampioen schaken. Hij werd hierdoor de op een na jongste wereldkampioen in het schaken ooit.