Mark en Geertje van Rijsselberghe, de ouders van surfer Dorian van Rijsselberghe.
Volledig scherm
PREMIUM
Mark en Geertje van Rijsselberghe, de ouders van surfer Dorian van Rijsselberghe. © Edo Kooiman

Mark en Geertje over hun ‘luie kreng’ Dorian van Rijsselberghe

Hij gaat deze week op voor een broedermoord, in de jacht op zijn derde olympische succes. Een verhaal over Dorian van Rijsselberghe, de beste windsurfer ooit, Texelaar, ‘lui kreng’ én hoe Epke Zonderland op een tompouce belandde. Verslaggeefster Lisette van der Geest ging op bezoek op Texel en sprak zijn ouders.  

Olympische tweestrijd
Ze zijn vrienden, maar tegelijk elkaars grootste rivalen. In de strijd om het ene ticket naar de Olympische Spelen van Tokio pushen de windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe elkaar tot het uiterste. Bij het WK van komende week voor de kust van de Australische badplaats Sorrento valt de beslissing. ,,Een unieke situatie”, zegt Aaron McIntosh, al jarenlang de coach van beide Nederlanders. ,,Alles gaat nu samenkomen.”

Op 24 november 1988 kwam er in Den Burg een ‘dikke baby’ ter wereld. In een voormalige plaggenhut, verbouwd tot sfeervol woonhuis in een buitengebied. Waar nu de kachel staat, op ruim een meter van de deur die te pas en vrijwel nooit te onpas door allerhande bezoek wordt geopend, werd Dorian van Rijsselberghe geboren. Moeder Geertje: ,,Acht pond.” Vader Mark: ,,Hij wilde er niet uit, dat luie kreng.”

Zes jaar later stapte Dorian voor het eerst op een surfplank in de Waddenzee, in navolging van zijn vader en vier jaar oudere broer Adriaan. Nog weer zeventien jaar later hing Dorian zijn eerste gouden olympische medaille tijdelijk aan een verwarmingsbuis in zijn ouderlijk huis – je moet ‘m ergens laten tenslotte.

  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.