Niek Kimmann pakt na olympisch goud ook wereldtitel: ‘Nu ga ik echt rust nemen’
VideoNiek Kimmann heeft zijn goede vorm van de Olympische Spelen meegenomen naar het WK. De 25-jarige BMX’er uit Lutten won in Arnhem overtuigend de race op het wereldkampioenschap. Titelverdediger Twan van Gendt werd in de kwartfinales al uitgeschakeld en verruilt de BMX voor de mountainbike.
De Fransman Sylvain André finishte als tweede, het brons ging naar de Zwitser David Graf. Mitchel Schotman, de tweede Nederlander die de finale had gehaald, moest met de zesde plek genoegen nemen. Voor Kimmann betekende de wereldtitel het tweede grote succes deze zomer. Drie weken geleden won de 25-jarige fietscrosser in Tokio de olympische titel. Dat was extra bijzonder omdat hij kort daarvoor tijdens een training een scheurtje in zijn linkerknie opliep toen hij een overstekende official niet kon ontwijken.
Kimmann domineerde van begin tot eind in de finalerace in Papendal, waar hij negen jaar heeft gewoond en werd gesteund werd door honderden enthousiaste fans. ,,Dit is echt ongelooflijk. Ik kreeg maandag een telefoontje van mijn arts en die zei: ik zou niet racen als ik jou was. Als je twee maanden vrij neemt is dat beter voor je. Maar ja, ik kon die beslissing niet nemen met een WK in eigen land. Ik heb de afgelopen dagen niks gedaan en gewoon gehoopt op het beste in deze race. Vraag niet hoe, maar ik heb het voor elkaar gekregen. Nu ga ik die twee maanden rust echt nemen, dat heb ik mijn dokter beloofd.”
Voor Twan van Gendt liepen de wereldkampioenschappen BMX op een teleurstelling uit. De titelverdediger werd al in de kwartfinales uitgeschakeld. Hij eindigde in de vierde en laatste heat als vijfde en laatste. De nummers 1 tot en met 4 gingen door.
De vroege uitschakeling was een teleurstelling voor Van Gendt, die op Papendal juist revanche had willen nemen voor de Olympische Spelen. In Tokio strandde de 29-jarige Van Gendt in de halve eindstrijd.
Zilver en brons voor Baauw en Smulders
Bij de vrouwen ging de titel naar de 22-jarige Bethany Shriever uit Leytonstone, Londen. Ze eindigde voor de Nederlandse vrouwen Judy Baauw en Laura Smulders. Shriever won eerder deze zomer in Tokio ook al de olympische titel. ,,Zilver en brons voor Nederland was mooi, maar het was voor mij ook een motivatie om nog het goud te pakken hier voor eigen publiek", zei Kimmann na zijn gouden race. ,,Ik wilde net als Shriever ook het goud pakken op de Olympische Spelen en het WK, dat was nog een mooie motivatie. Ik moest de pijn verbijten, maar ik ben blij dat ik mezelf en het publiek dit mooie succes heb kunnen geven.”
Baauw en Smulders namen met de tweede en derde plek een beetje revanche voor de Olympische Spelen, waar ze allebei niet mee wisten te doen voor het erepodium. Merel Smulders, die olympisch brons behaalde in Tokio, wist zich bij het WK niet voor de finale te kwalificeren.
Bekijk hier onze sportvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Doping? Nee, een coronavaccinatie, te veel seks of een ongeboren tweelingbroer
Hardloper Zane Robertson is voor acht jaar geschorst, ondanks zijn opmerkelijke uitleg: hij stelt dat hij voor een coronavaccinatie naar een medische instelling ging, maar dat hij epo toegediend kreeg. Sporters als Tyler Hamilton, Richard Gasquet, Floyd Landis en Shane Warne gingen hem voor met een bijzondere verklaring. -
PREMIUM
Sanne Wevers turnt na ruim 600 dagen weer officiële wedstrijd: ‘Eerste steentje richting Spelen van Parijs is gelegd’
Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van Tokio, 607 dagen geleden, turnde Sanne Wevers een officiële wedstrijd. ,,Het was mooi om te voelen dat het weer over de sport gaat, over onze passie.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Jeffrey Herlings staat in 2023 voor nieuwe uitdagingen: ‘Eerste paar GP’s hoef ik nog niet voor de zege te gaan’
Een jaar lang bleef het stil rond de snelste motorcrosser ter wereld. Maar wat graag had Jeffrey Herlings zijn wereldtitel met nummer 1 voorop de motor verdedigd. 31 januari 2022 sloeg het noodlot toe: bij een lullige crash tijdens een fotoshoot ging het mis en brak hij zijn hiel. Bijna anderhalf jaar na zijn vorige wereldtitel, rijdt hij dit weekend weer zijn eerste GP in Argentinië.Oploo -
PREMIUM
Niek Kimmann draait er niet omheen: ‘Een mooi verhaal? Ammehoela! Ik rijd liever hard’
Na het goud van Tokio wacht Niek Kimmann (25) zondag op Papendal alweer het WK BMX. De olympisch kampioen over ‘het mooie verhaal’, de knie, de emoties en Zwitser BMX-leven.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Overleden Dick Fosbury (76) deed de wereld versteld staan en veranderde het hoogspringen voorgoed
Voormalig hoogspringer Dick Fosbury is op 76-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse atleet introduceerde bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico een nieuwe techniek en sprong over 2,24 meter naar olympisch goud. De achterwaartse springtechniek die met Fosbury Flop zijn naam kreeg, wordt sindsdien door vrijwel alle hoogspringers gebruikt.