Volledig scherm
De Nederlandse hockeyvrouwen kijken stralend naar de wereldbeker. © epa

Oppermachtig Oranje prolongeert wereldtitel

De Nederlandse hockeysters zijn in Londen voor de elfde keer wereldkampioen geworden. In een, zoals verwacht, eenzijdige finale werd Ierland met grote cijfers verslagen: 6-0.

Nabeschouwing

Door Rik Spekenbrink

Ze waren torenhoog favoriet en maakten het waar. De hockeysters van Oranje mogen zich ook de komende vier jaar wereldkampioen noemen. In de finale hadden ze geen enkele tegenstand van Ierland, de grote verrassing van het WK. Bij rust stond het al 4-0, nog een half uur later was de score opgelopen tot 6-0.

Geluk
Nederland had de grootste hordes dit WK al genomen. In de kwartfinale tegen een ultradefensief Engeland (2-0) en gisteren tegen Australië, dat er op basis van werklust en aanvalsdrift een gelijkspel uit sleepte, maar na shoot-outs tenonder ging. Daar had het zomaar mis kunnen gaan voor Oranje in Londen, vandaag niet.

Ierland, de nummer 16 van de wereld, had met de nodige moeite en een flinke dosis geluk de finale behaald. Die prestatie werd zaterdag al uitbundig gevierd. Nooit zullen de Iersen hebben gedacht aanspraak te maken op goud. Op één van de vijf grote toernooien kwam Ierland in 5 ontmoetingen met Nederland nooit tot scoren en dat gebeurde nu ook niet.

Koninklijk Huis on Twitter

De Nederlandse hockeysters zijn opnieuw de beste vrouwenploeg ter wereld! Wat een fantastische prestatie van deze geweldige ploeg en bondscoach Alyson Annan. Jullie waren onoverwinnelijk dit WK! Van harte gefeliciteerd." - WA en Máxima #HWC2019 #WKhockey #OranjeHockey #NEDIER

Volledig scherm
. © epa

Oranje kwam al na zeven minuten op voorsprong door een doelpunt van Lidewij Welten. Ierland probeerde er af en toe wel uit te komen, het wilde niet alleen maar tegenhouden. En had ook steun van het fanatieke Ierse publiek in het uitverkochte Lee Valley Hockey Centre. Maar de Iersen kwamen simpelweg kwaliteit tekort.

Al vroeg in het tweede kwart verdubbelde Kelly Jonker de score en was alle spanning al uit de finale. Dat de strafcorner (opnieuw) niet liep, deed Oranje zo geen enkele pijn. Kitty van Male en Malou Pheninckx maakten er voor rust 4-0 van. Met name die laatste treffer was fraai, Pheninckx ramde de bal snoeihard in het dak van het doel.

Halverwege was het aantal schoten op doel (13-0) en cirkelpenetraties (21-0) veelzeggend. In de tweede helft was het alleen nog de vraag hoe hoog de score zou oplopen. Iedereen mocht scoren bij Oranje, Marloes Keetels en Caia van Maasakker tekenden voor 5-0 en 6-0. Daarna ging het gas eraf bij Oranje. Het feest op het veld leed logischerwijs niet onder de gebrekkige tegenstand in de eindstrijd. Iedere wereldtitel telt.

Domineren
De hockeysters van Oranje domineren de sport deze eeuw. Bij de drie grote toernooien (Olympische Spelen, WK en EK) was er sinds 2000 altijd een medaille voor Nederland. Slechts twee keer was die brons van kleur. Het was de 15de finaleplaats voor Oranje bij een WK, dat 18 keer werd georganiseerd, en de 11de wereldtitel, gerekend vanaf het eerste toernooi in 1971.

Voor bondscoach Alyson Annan betekende de gewonnen finale ook het nodige eerherstel. Bij de Spelen van Rio de Janeiro verloor Nederland de finale, na shoot-outs tegen Groot-Brittannië en ging er veel aandacht uit naar een black-out van de Australische coach in de halve finale. Annan heeft nu naast twee gouden WK-medailles als speelster ook een mondiale hoofdprijs als coach. Haar aflopende contract zal ongetwijfeld worden verlengd tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Overigens werd Van Male (goed voor acht treffers) topscorer van het toernooi, terwijl Welten werd uitgeroepen tot beste speelster.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa

Liveblog

 geen nieuwe berichten

'50

Zowaar een redding van Oranje-keepster Josine Koning: zij moet een schot van Nicci Daly met haar voeten keren.

'46

BEGIN VIERDE KWART
De Ierse fans zingen hun kelen nog maar een schor, in de hoop dat hun favorieten nog een eretreffer kunnen maken. Oranje op weg naar de werelditel.

Volledig scherm
© epa

'45

EINDE DERDE KWART
Na de 6-0 nam Oranje wat gas terug, het hoeft niet meer. Ierland snakt vooral naar het eindsignaal. Nederland nog 15 minuten verwijderd van de wereldtitel.

'34

GOAL! 6-0 Nederland!
Ook Caia van Maasakker mag scoren, zij pusht hard raak uit een strafcorner. Op deze manier gaat Oranje de tien goals halen.

'32

GOAL! 5-0 Nederland!
Er staat geen maat op Oranje, dat gehakt maakt van het arme Ierland. Marloes Keetels tikt simpel raak, hoewel ze de bal niet helemaal vol raakt.

'31

BEGIN DERDE KWART
De tweede helft is begonnen. De Ieren zijn verslagen, zo was duidelijk te zien aan hun lichaamstaal. Kunnen ze zich nog oprichten?

'30

RUST
Meteen na die goal zit de eerste helft erop, Oranje heeft geen enkele moeite met Ierland. De statistieken halverwege: 21-0 in cirkelpenetraties, 13-0 in schoten, 4-0 in goals.

Volledig scherm
© epa

'29

GOAL! 4-0 Nederland
Voor rust wordt het zelfs nog 4-0! Malou Penninckx tekent met een werkelijk schitterend schot (94 kilometer per uur, volgens de officiële cijfers) voor de vierde Oranje-goal, het wordt een enorme afstraffing voor Ierland.

'28

GOAL! 3-0 Nederland!
Oranje heeft echt geen kind aan Ierland, het is nog voor de pauze 3-0. Nu scoort Kitty van Male na een wat mislukte strafcorner. En zo hebben de drie topscorers van Oranje (vóór Van Male scoorden ook Kelly Jonker en Lidewij Welten al) er ieder ééntje bij.

'23

Oef, bijna 3-0! Een harde strafcorner van Caia van Maasakker wordt door de Ierse keepster goed gestopt. Oranje de veel betere ploeg, zoals verwacht. Geen vuiltje aan de lucht.

'20

GOAL! 2-0 Nederland!
Daar is de tweede treffer. Kelly Jonker krijgt de bal wat gelukkig voor haar stick, waarna ze met haar backhand knap raak schiet. Oranje zit op rozen!

'16

BEGIN TWEEDE KWART
We zijn weer begonnen, kan Oranje nog voor rust definitief afstand nemen?

Volledig scherm
© anp

'15

EINDE EERSTE KWART
Na een kwartier spelen zit het eerste kwart erop: dankzij Lidewij Welten leidt Oranje met 1-0.

'12

Ook de tweede strafcorner gaat er niet in. De push van Caia van Maasakker is niet goed genoeg, daarna kan Carlien Dirkse van den Heuvel de bal niet op doel krijgen.

'10

De eerste strafcorner is voor Oranje, maar Lauren Stam slaat de bal naast. Kelly Jonker komt nét tekort voor de tip-in.

'7

GOAL! 1-0 Nederland!
Daar is de openingstreffer! Na een lange aanval krijgt Lidewij Welten de bal voor haar stick, haar schot gaat door de benen van de Ierse keepster tegen de plank.

'6

Nog geen grote kansen in de openingsfase, Oranje was één keer dreigend, maar de backhand van Frédérique Matla ging ruim naast.

'1

BEGIN EERSTE KWART
Ierland heeft de wedstrijd - die over vier kwarten van 15 minuten gaat - in gang gezet, de WK-finale is begonnen!

Overigens is er ook bij Ierland - de nummer 16 van de wereld - een jubileum te vieren: net als Eva de Goede bij Oranje speelt Chloe Watkins haar 200ste wedstrijd voor de nationale ploeg.

Los van de WK-finale staat ook de titel topscorer van het toernooi nog op het spel. Logischerwijs leidden drie Nederlandsen: Kitty van Male staat op 6, Kelly Jonker maakte er 5, Lidewij Welten 4.

Volledig scherm
© OrangePictures
laad oudere berichten