Volledig scherm
Jip Janssen (Ned) (m) heeft de stand op 2-2 gebracht. Links Joep de Mol (Ned), rechts Jeroen Hertzberger (Ned) en Felix Denayer (Belgie). © ANP

Oranje hockeyers zijn België opnieuw de baas

De Nederlandse hockeymannen hebben een zinderende Pro League-wedstrijd in Den Bosch met 4-3 gewonnen van België. Het was de tweede keer in twee dagen dat Oranje de wereldkampioen versloeg.

Nederland tegen België ontpopte zich zondag tot een heerlijk hockeygevecht. De laatste jaren halen de twee topploegen het beste in elkaar naar boven. Of het nu op het WK, EK, de Olympische Spelen of in de Pro League is; spektakel is gegarandeerd bij duels tussen de nummers 1 (België) en drie (Nederland) van de wereld.

Wereldkampioen België werd zaterdag nog in Antwerpen met 0-4 te kijk gezet door de ploeg van bondscoach Max Caldas. Zondagmiddag in Den Bosch begonnen de Red Lions ijzersterk aan de wedstrijd. Na 25 minuten gingen de Belgen net 0-2 aan de leiding. Het was nota bene HC Den Bosch-speler Sébastien Dockier die in het eerste kwart de openingstreffer voor zijn rekening nam in zijn thuisstadion: 0-1. In het tweede kwart was een fraai technisch hoogstandje van Tom Boon goed voor de 0-2.

Aansluitingstreffer

Amper een minuut later had Mirco Pruyser de aansluitingstreffer gemaakt. Na een vloeiende aanval maakte de spits een voorzet vanaf de linkerkant overtuigend af; 1-2. Vijf minuten later stond het alweer gelijk. Verrassend genoeg was het Jip Janssen (en niet Mink van der Weerden) die de strafcorner mocht nemen. De 21-jarige verdediger van Kampong onderstreepte zijn talent en pushte hard raak: 2-2.

Direct na rust kreeg Nederland opnieuw een strafcorner. Nu was het wel Van der Weerden die vanaf kopcirkel aanlegde. En met succes: 3-2. Een honderd procent score voor Nederland uit twee strafcorners.

De wedstrijd golfde hierna op en neer. Doelman Sam van der Ven - die met collega-doelman Pirmin Blaak ieder kwart wisselde - voorkwam met een puike redding op een strafcorner van België de gelijkmaker. Twee minuten later zorgde Jeroen Hertzberger met een mooi backhandschot voor wat lucht bij Oranje: 4-2.

De Belgische ploeg van bondscoach Shane McLeod leek de 4-3 te maken maar na lang beraad werd de treffer afgekeurd. In het vierde kwart waren de rollen omgedraaid. Toen viel wel de 4-3 na een referral. Tom Boon was de doelpuntenmaker.

Reddingen Blaak

In de laatste tien minuten had Nederland het heel moeilijk. Dankzij een handvol uitstekende reddingen van doelman Blaak werd de vierde Belgische treffer voorkomen.

De Red Lions hadden zelfs aan 13 strafcorners niet voldoende om te scoren. Nederland kreeg in de hele wedstrijd 2 strafcorners en behaalde een honderd procent score. Dat maakte zondag het verschil.