Nimir Abdel-Aziz.
Volledig scherm
Nimir Abdel-Aziz. © ANP

Oranje houdt olympische droom in leven na thriller tegen Zuid-Korea

OKT in AhoyNa een thriller in vijf sets tegen Zuid-Korea hebben de Nederlandse volleyballers hun olympische ambities ternauwernood levend gehouden. Na een achterstand in twee sets voorkwam een veerkrachtig Oranje op de eerste dag van het OKT in Rotterdam ternauwernood een deceptie: 23-25, 25-27, 25-23, 25-20, 15-12. 

Bijna leek Oranje nog voor de krakers tegen België en Verenigde Staten zich al te verslikken in Zuid-Korea, met de 24ste positie op de wereldranglijst het minste van de vier landen deze dagen in Ahoy. Nederland is de nummer 15, België staat 12de en de VS is 2de van de wereld. De winnaar van de vierkamp plaatst zich voor de Spelen van volgend jaar in Tokio. Morgen volgt de ‘Derby der Lage Landen', zondag is het sluitstuk tegen de Amerikanen.

Oranje begon vanmiddag uiterst nerveus en verslikte zich tegen Zuid-Korea vooral  in de zogenaamde big points. Pas na de tweede set herpakten de ‘Lange Mannen’ zich. De ploeg van de Italiaanse bondscoach Roberto Piazza gooide de schroom De cruciale derde set werd nipt gewonnen, waarna Oranje de vierde en beslissende vijfde set veel te sterk bleek voor de Aziaten.

Bekijk hieronder de reactie van de volleyballers na de winst op Zuid-Korea:

Oranje begon met Fabian Plak, Wessel Keemink, Thijs ter Horst, Luuc van der Ent, Gijs Jorna en Nimir Abdel-Aziz. Libero was Just Dronkers. Ook Maarten van Garderen, Sjoerd Hoogendoorn, Wouter ter Maat, Gijs van Solkema en Robbert Andringa kwamen in actie.

Fans moedigen het Nederlands volleybalteam aan tijdens hun wedstrijd tegen Zuid-Korea.
Volledig scherm
Fans moedigen het Nederlands volleybalteam aan tijdens hun wedstrijd tegen Zuid-Korea. © ANP

Ter Horst sloeg het beslissende punt binnen, nadat Nederland eerst nog twee matchpoints had gemist. Hij groeide daarmee met 16 punten samen met Abdel-Aziz uit tot de topscorer van Oranje. De Koreaan Chul-Woo Park was het productiefst, met 19 raken klappen.

In de tweede set al had Oranje kunnen toeslaan. Dat lukte niet, mede omdat drie setpoints werden weggegeven. Daarna liep het beter, onder andere door enkele wissels. Vooral Van Garderen maakte daarbij een goede indruk. In de beslissende fase nam Oranje halverwege de set afstand, om vervolgens niet meer in de problemen te komen.

In 2004 nam Nederland voor de laatste keer deel aan de Olympische Spelen.

Gijs Jorna stuit op het Zuid-Koreaanse blok van onder anderen Yung-Suk Shin.
Volledig scherm
Gijs Jorna stuit op het Zuid-Koreaanse blok van onder anderen Yung-Suk Shin. © ANP
  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.