Oranje kan op WK niet stunten tegen Canada

VideoDe Nederlandse mannen zijn het WK volleybal in Italië en Bulgarije slecht begonnen. Oranje kon tegen Canada, de nummer zes van de wereld, niet voor een stunt zorgen. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen kwam in het Bulgaarse Ruse op alle fronten tekort: 25-15 25-23 25-18.

Volledig scherm
© EPA

Nederland, de nummer 25 van de wereld, speelt vrijdag tegen China. Daarna fungeren olympisch kampioen Brazilië (zaterdag), Frankrijk (zondag) en Egypte (maandag) als tegenstander in poule B. De eerste vier landen van de groep plaatsen zich voor de volgende ronde. De nummers vijf en zes kunnen naar huis. Oranje hoopt met overwinningen op met name China en Egypte in elk geval de vierde plaats veilig te kunnen stellen in Bulgarije.

Nederland speelde op het WK twee keer eerder tegen Canada. Oranje won zowel in 1978 en 1990. De Nederlandse mannenploeg deed sinds 2002 (negende) niet meer mee aan het WK. Canada eindigde bij het vorige WK in 2014 als zevende, de hoogste WK-klassering tot dusver voor het land.

Volledig scherm
© EPA

Oranje trad in Ruse aan met Daan van Haarlem, Thijs ter Horst, Jasper Diefenbach, Gijs Jorna, Nimir Abdel-Aziz, Michael Parkinson en libero Dirk Sparidans. Bondscoach Vermeulen zette Wessel Keemink, Maarten van Garderen, Jeroen Rauwerdink, Tim Smit, Wouter ter Maat en Thomas Koelewijn als wisselspelers in. Abdel-Aziz bracht namens Oranje de meeste punten op zijn naam (13), gevolgd door Ter Horst (9).

,,Canada speelde goed, heel goed'', zei spelverdeler Van Haarlem na afloop. ,,Vooral met hun service hadden we veel moeite. In de tweede set konden we goed meekomen, op onze tenen weliswaar, maar we speelden toen prima. Helaas kwamen we op de belangrijke punten tekort. De derde set gaven we in het begin weg. Tegen zo'n topteam kun je een achterstand van 8-3 niet meer te boven komen. Maar we moeten de moed absoluut niet opgeven. Tegen China, na een rustdag, staan we er weer.''

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA