Schoonspringster Van Duijn tiende op WK in Gwangju
Celine van Duijn (26) begon pas op haar achttiende met schoonspringen. Negen jaar later mag ze haar kunsten vertonen op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 na haar tiende plek op het WK in Zuid-Korea.
Delen per e-mail
Door Natasja Weber
Klamme handjes had Celine van Duijn toen ze in 2014 voor het eerst op de 10-metertoren stond. ,,In het begin vond ik het echt hoog. Mijn hart bonkte in m’n keel. Het is een behoorlijke klap die je maakt als het fout gaat”, zei Van Duijn er eerder over in deze krant. Tot die tijd was ze actief op lagere duikplanken. Maar de enorme adrenalinekick die ze van springen van gigantische hoogte kreeg, won het al snel van de angst. ,,Springen vanaf tien meter geeft zo’n lekker gevoel. Ik vind het gewoon stoer en heel gaaf.”
Van Duijn schreef vorig jaar geschiedenis met haar verrassende Europese titel in het Schotse Edinburgh. Ze werd de eerste Nederlandse Europees kampioen vanaf het 10-meterplatform. In de jaren tachtig en negentig gingen Daphne Jongejans en haar broer – tevens Van Duijns huidige coach – Edwin haar voor met EK-goud op de 3- en 1-meterplank.
Deze week voegde de Amersfoortse een nieuw hoofdstuk toe aan haar ongekende opmars. Door haar finaleplek op de WK in Zuid-Korea mag ze volgend jaar – als eerste Nederlandse – op de Olympische Spelen uitkomen op de 10-metertoren. In de WK-finale eindigde Van Duijn gisteren na vijf sprongen als tiende.
Hemelbestorming
Wie had de hemelbestorming van Van Duijn twee jaar geleden voor mogelijk gehouden? Op EK’s was ze tot vorig jaar nooit verder gekomen dan de negende plaats op de toren. En bij haar vorige WK in 2017 werd ze 21ste. Samen met haar synchroonmaatje Inge Jansen timmerde ze wel aan de weg op de 3-meterplank. Maar haar individuele prestaties wezen nooit op een internationale doorbraak.
Laatbloeier Van Duijn moest eerst leren in zichzelf te geloven. Ze was tot haar zestiende een talentvol turnster en werd in 2007 zelfs nationaal kampioen. Door blessures ruilde ze haar turnpak in voor een badpak. Pas op 18-jarige leeftijd stond ze voor het eerst op de lage duikplank. Onder toenmalig bondscoach Balazs Ligart maakte ze gestaag progressie, maar alles veranderde toen oud-wereldkampioen Edwin Jongejans begin 2018 aan het roer kwam. Met zijn positieve instelling groeide het zelfvertrouwen van Van Duijn met de dag. ,,Edwin benadrukt altijd mijn positieve punten. Van nature ben ik zelf best wel negatief. Dankzij Edwin ben ik een stuk zelfverzekerder en optimistischer geworden”, vertelde Van Duijn voor vertrek naar Azië.
Ondanks een chronische schouderblessure – en een maandenlang aangepast trainingsprogramma – bleef de Europees kampioene afgelopen seizoen overwegend positief. ,,Natuurlijk zit ik af en toe even te miepen. Maar ik blijf er niet meer in hangen.”
Bekijk hieronder het interview met Celine van Duijn in aanloop naar het WK:
Verder in het nieuws
-
Zilver voor gemengde estafetteploeg
De Nederlandse gemengde estafetteploeg is bij de Europese kampioenschappen zwemmen op de kortebaan als tweede geëindigd op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Femke Heemskerk zetten in Glasgow een tijd neer van 1.37,12. Het goud ging, in een wereldrecord (1.36,22), naar het Russische team. Brons was er voor Denemarken in 1.38,02. -
Kamminga: Wilhelmus altijd mooi, helemaal als het voor jezelf is
Arno Kamminga maakte zijn favorietenrol op de 200 meter schoolslag bij de Europese kampioenschappen kortebaan donderdag waar. De 24-jarige Katwijker zwom in het slot van de race naar voren en pakte in een Nederlands record van 2.02,36 overtuigend het goud. -
Jaar na ‘boosdoenende brief’ maakt goud hevige emoties los bij Toussaint
De gouden medaille die Kira Toussaint bij de Europese kampioenschappen kortebaan op de 100 meter rugslag haalde, deed erg veel met haar. -
Kira Toussaint wint goud op 100 meter rugslag bij EK kortebaan
Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Glasgow de 100 meter rugslag gewonnen. De Nederlandse zwemster klokte in de finale in Glasgow 55,71 seconden. Dat was aanzienlijk langzamer dan een dag eerder in de halve finales, toen ze met 55,17 het nationale record aanscherpte. -
Arno Kamminga pakt Europese titel kortebaan op 200 meter schoolslag
Arno Kamminga is in Glasgow Europees kampioen geworden op de 200 meter schoolslag bij het EK kortebaan. De coming man van het Nederlandse zwemmen deed dat vanavond in een nieuw Nederlands record (2.02.26).
-
Polman trots op ontketend Oranje: ‘Heerlijke pot, dít is wat we kunnen’
De Nederlandse handbalsters hebben tegen Servië laten zien dat ze nog lang niet zijn afgeschreven op het WK in Japan. Sterspeelster Estavana Polman was na afloop van de ruime zege dan ook lyrisch. -
Kamminga met record naar EK-finale 200 school
Zwemmer Arno Kamminga heeft bij de EK kortebaan weer een Nederlands record gezwommen. De 24-jarige Katwijker tikte in de series van de 200 meter schoolslag aan in 2.02,41, vijf honderdsten onder de oude toptijd die sinds 14 december 2017 al op zijn naam stond (2.02,46). -
Handbalsters door op WK na veegpartij tegen Servië
De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de hoofdronde van het WK in Japan. Een eclatante en bijzonder overtuigende zege op concurrent Servië (36-23) was daarvoor genoeg.