Volledig scherm
Archieffoto Sifan Hassan © AP

Sifan Hassan loopt nieuw Europees record halve marathon

Sifan Hassan heeft in Kopenhagen een nieuw Europees (en tevens Nederlands) record op de halve marathon gelopen. Hassan liep de 21.1 kilometer in 1 uur, vijf minuten en 15 seconden.

Hassan, die vroeger trainde bij Eindhoven Atletiek, liep tijdens de race ook de Nederlandse records op de 10, 15 én 20 kilometer. Het oude Europese record op de halve marathon stond op naam van Lornah Kiplagat met 1.06.25.

Alberto Salazar, de trainer van Hassan in het Amerikaanse Portland waar ze woont en traint, zei in aanloop naar de wedstrijd in Kopenhagen rekening te houden met een tijd van rond de 1.09 voor Hassan. Daar dook ze dus ruim onder.

De 25-jarige Hassan excelleerde deze zomer op de 5000 meter op de baan. Ze scherpte het Europees record aan tot 14.22.34 en rende in augustus op de EK in Berlijn oppermachtig naar het goud op deze afstand. Bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020 hoopt Hassan op de 5000 en 10.000 meter op de baan een medaille te winnen.

De weg was tot zondag nog redelijk onbekend terrein voor de  topatlete die nog altijd lid is van Eindhoven Atletiek. In 2011 won Hassan de halve marathon van Eindhoven in 1.17.10. Dat was nog voor haar internationale doorbraak als baanatlete op de 1500 meter. In Kopenhagen deed Hassan haar eerste serieuze poging om ook een toptijd neer te zetten op de halve marathon.

  1. CAS doet uiterlijk 26 maart uitspraak in testosteronzaak

    CAS doet uiterlijk 26 maart uitspraak in testoster­on­zaak

    Sporttribunaal CAS doet uiterlijk 26 maart uitspraak over het beroep dat atlete Caster Semenya heeft aangespannen tegen een besluit van de internationale atletiekfederatie IAAF. De Zuid-Afrikaanse Semenya, die van nature een hoge testosteronspiegel heeft, moet van de IAAF medicijnen slikken om de waarden van dat hormoon te verlagen. Zo niet, dan mag ze volgens een nieuwe regel in wedstrijden niet meer uitkomen bij de vrouwen.