Verpleegkundigen uit het nabijgelegen Mount Sinai ziekenuis zien hoe in Central Park met tenten een noodhospitaal wordt opgezet. New York is in Amerika het zwaarst getroffen door het coronavirus.
Volledig scherm
Verpleegkundigen uit het nabijgelegen Mount Sinai ziekenuis zien hoe in Central Park met tenten een noodhospitaal wordt opgezet. New York is in Amerika het zwaarst getroffen door het coronavirus. © EPA

Sportdecors als noodvoorziening: van Flushing Meadows tot Ahoy

Hoewel de sportwereld vanwege het coronavirus tot stilstand komt, veranderen de lege decors in noodvoorzieningen voor de zorg. Dichtbij, maar ook aan de andere kant van de wereld.

1 US Open

Vanaf vandaag verbouwen ze een deel van Flushing Meadows om tot noodziekenhuis. Het tenniscomplex in New York waar normaal vanaf eind augustus de US Open is, moet straks plaats bieden aan 350 bedden. Waarschijnlijk alleen voor patiënten die niet met besmet zijn met het coronavirus, maar de geste van Amerikaanse tennisbond (USTA) zorgt zo wel voor verlichting van de ‘gewone’ ziekenhuizen. In de miljoenenstad zijn al meer dan 38.000 besmettingen bekend en 914 mensen overleden.

2 Ahoy

Het tennispaleis in Rotterdam helpt ook, want Ahoy zal de komende tijd in plaats van artiesten patiënten verwelkomen. Het is voor zij die wel zorg nodig hebben, maar niet naar het ziekenhuis hoeven. Met corona of niet. Ze beginnen met 88 bedden in 22 vierpersoonskamers. Als dat nodig is dan kunnen er vier hallen volgen, zodat er uiteindelijk 680 bedden in het noodhospitaal staan. En dat op de plek waar ruim een maand geleden nog het grootste tennistoernooi van Nederland was.

In Ahoy richten ze vierpersoonskamers in om zieken te verplegen.
Volledig scherm
In Ahoy richten ze vierpersoonskamers in om zieken te verplegen. © Frank de Roo

3 Chelsea Hotel

De Engelse topclub Chelsea mag vanwege eigenaar Roman Abramovitsj een poenerig imago hebben, de steenrijke Rus stelt het Millennium Hotel bij stadion Stamford Bridge gratis beschikbaar voor zorgpersoneel dat in het westen van Londen werkt. Een mooi gebaar. Het is alweer van twee weken geleden, maar het bleek in Engeland een voorbeeld. Ook voor Hotel Football, van de voormalige Manchester United-spelers Gary Neville en Ryan Giggs. Ook daar mogen zorgmedewerkers kosteloos verblijven tijdens de coronacrisis. ,,In deze tijd moeten we solidariteit tonen”, zei Neville en voegde dus de daad bij het woord.

4 Spanje

Nog een hotel, maar dan dat van de Spaanse voetbalbond. Normaal overnacht La Roja er, nu staat het beschikbaar voor het personeel van de ziekenhuizen. ,,Wat ze ook nodig hebben, het staat ze ter beschikking”, zegt bondsvoorzitter Luis Rubiales van de RFEF. Zo mag er ook een beroep op de psychologen en fysiotherapeuten van de bond gedaan worden. De Spaanse bond is toch al ruimhartig: voor clubs in nood is er al een potje van 500 miljoen euro beschikbaar.

De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales.
Volledig scherm
De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales. © EPA

5 Central Park

De organisatie is in handen van de evangelische organisatie Samaritan’s Purse, maar Central Park kunt u natuurlijk ook kennen van de marathon van New York. Nu zijn geen atleten, maar medisch specialisten de helden van Amerika’s meest bekende park. Zo’n zeventig zijn er actief in het noodhospitaal, dat bestaat uit witte tenten en in geen tijd uit de grond is gestampt op de plek waar normaal in november altijd de grote hardloopwedstrijd is. ,,Central Park is de laatste plek waar ik had verwacht een noodziekenhuis te bouwen”, zegt dokter en afdelingshoofd Elliott Tenpenny. ,,Maar de stad had zelf natuurlijk ook nooit gedacht te maken te krijgen met een pandemie als deze.’’