Virgil van Dijk maakt kans om Sportman van het Jaar te worden.
Volledig scherm
Virgil van Dijk maakt kans om Sportman van het Jaar te worden. © ANP

Sporters van het Jaar: dit zijn de genomineerden

Virgil van Dijk, Max Verstappen en Mathieu van der Poel zijn genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. Bij de vrouwen gaat het tussen Sifan Hassan, Annemiek van Vleuten en Suzanne Schulting. De winnaars worden tijdens het Sportgala op 18 december bekend.

Van Dijk kan in voetsporen Robben treden

Van Dijk kan de eerste voetballer worden die zich Sportman van het Jaar mag noemen sinds Arjen Robben in 2014. De aanvoerder van het Nederlands elftal heeft een geweldig jaar achter de rug, waarin hij met Oranje overtuigend het EK haalde en met Liverpool de Champions League won.

Voor Verstappen kan het zijn tweede Jaap Eden worden. De coureur van Red Bull Racing won de prestigieuze onderscheiding in 2016, nadat hij als eerste Nederlander ooit een Formule 1-race had gewonnen. Dit jaar won Verstappen drie races en eindigde hij als derde in de WK-stand, zijn beste prestatie ooit.

Van der Poel maakte dit jaar indruk in zowel het veld als op de weg. Als veldrijder won hij zo’n beetje alles wat er te winnen viel, inclusief de wereldtitel. Nog meer indruk bij het grote publiek maakte hij met zijn definitieve doorbraak op de weg. Vooral met de indrukwekkende wijze waarop hij de Amstel Gold Race won oogste Van der Poel veel lof.

Poll

Wie is de sportman van het jaar?

 • Virgil van Dijk (34%)
 • Max Verstappen (19%)
 • Mathieu van der Poel (47%)
14003 stemmen
Sifan Hassan zorgde voor een historische dubbel bij de WK atletiek in Doha.
Volledig scherm
Sifan Hassan zorgde voor een historische dubbel bij de WK atletiek in Doha. © ANP

Hassan schreef historie op WK atletiek

Hassan zorgde er met geweldige prestaties op het WK atletiek in Qatar voor dat haar naam bij de laatste drie genomineerden niet kon ontbreken. De geboren Ethiopische pakte goud op zowel de 1500 als de 10.000 meter en zorgde daarmee voor een historische dubbel.

Van Vleuten beleefde haar hoogtepunt van het jaar jaar bij het WK wielrennen in Yorkshire, waar ze na een ongekende solo voor het eerst in haar carrière wereldkampioene op de weg werd. Verder won ze ook onder meer het eindklassement in de Giro Rosa. 

Schulting kan voor het tweede jaar op rij verkozen worden tot Sportvrouw van het Jaar. De shorttrackster won in 2018 bij de Olympische Spelen in Pyeongchang goud op de 1000 meter en liet dit jaar zien dat dat geen incident was geweest. Ze kroonde zich in Sofia tot wereldkampioene en pakte in Dordrecht ook de Europese titel. 

Poll

Wie is de sportvrouw van het jaar?

 • Sifan Hassan (50%)
 • Annemiek van Vleuten (35%)
 • Suzanne Schulting (15%)
9423 stemmen

Sportploeg van het Jaar

Voor Sportploeg van het Jaar zijn er vier genomineerden, waarvan twee voetbalploegen: Ajax (dat in eigen land de dubbel pakte en indruk maakte door de halve finale (en zelfs bijna de finale) van de Champions League te bereiken) en de Oranjevrouwen, die pas in de WK-finale moesten buigen voor de Verenigde Staten.

De andere genomineerden zijn de roeiers van de dubbelvier (Koen Metsemakers, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersman en Tone Wieten die Europees en wereldkampioen werden) en de baanwielrenners op de teamsprint (Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen). Ook zij grepen zowel de Europese- als de wereldtitel.

Poll

Wat is de sportploeg van het jaar?

 • Ajax (41%)
 • Nederlands elftal (vrouwen) (43%)
 • Roeiers dubbelvier (2%)
 • Baanwielrenners (13%)
9075 stemmen

Coach van het Jaar

De link tussen de Sportploegen van het Jaar en Coach van het Jaar is snel gelegd. Erik ten Hag heeft een plaatsje verdiend op de lijst dankzij zijn successen met Ajax, terwijl ook Sarina Wiegman, bondscoach van de Oranjevrouwen, niet mocht ontbreken. Hugo Haak, bondscoach van de baansprinters, is eveneens een van de kanshebbers.

Poll

Wie is de coach van het jaar?

 • Erik ten Hag (Ajax) (45%)
 • Sarina Wiegman (Nederlands elftal) (47%)
 • Hugo Haak (Baanwielrenners) (8%)
8400 stemmen

Paralympische sporter

Ook voor de titel Paralympische Sporter van het Jaar zijn er drie genomineerden.  Rolstoeltennisster Diede de Groot (winst Australian Open, Roland Garros en US Open), zitskiër Jeroen Kampschreur (wereldtitel reuzenslalom, slalom, supercombinatie, Super G en afdaling) en wielrenner/triatleet Jetze Plat (wereldkampioen op de weg, tijdrijden en paratriatlon) hopen tijdens het Sportgala onderscheiden te worden.

Poll

Wie is de paralympisch sporter van het jaar?

 • Jetze Plat (28%)
 • Jeroen Kampschreur (40%)
 • Diede de Groot (32%)
4792 stemmen

Procedure

Vorige week kwam sportkoepel NOC*NSF al met een shortlist voor de verschillende categorieën. Die lijst is door een vakjury teruggebracht tot de namen waaruit op 18 december bij het jaarlijkse Sportgala gekozen mag worden. Topsporters, bondscoaches en de vakjuryleden mogen dan stemmen.