De winnaars op het Sportgala 2018: Bibian Mentel, Kjeld Nuis, Suzanne Schulting, Jac Orie en Raemon Sluiter.
Volledig scherm
PREMIUM
De winnaars op het Sportgala 2018: Bibian Mentel, Kjeld Nuis, Suzanne Schulting, Jac Orie en Raemon Sluiter. © Pim Ras

Sportgala: ‘We hebben 69 wereldkampioenen, die kunnen niet allemaal op de lijst’

Rond het Sportgala is altijd weer discussie over de kanshebbers, ook dit jaar weer. Hoe komt een lijst met kandidaten nou tot stand? Voorzitter Bas van de Goor van de vakjury licht toe: ,,Het is onmogelijk om alle factoren tot drie cijfers achter de komma af te wegen.’’

Kiki Bertens in actie tijdens de WTA Finals van dit jaar in Shenzhen. De tennisster staat niet op de shortlist voor het Sportgala, tot haar eigen verbazing.
Volledig scherm
Kiki Bertens in actie tijdens de WTA Finals van dit jaar in Shenzhen. De tennisster staat niet op de shortlist voor het Sportgala, tot haar eigen verbazing. © BSR Agency

Door Lars Omloo

Je kan er de klok op gelijk zetten als eind november de mogelijke winnaars van de Sportprijzen bekend worden: dan is er onbegrip rond sporters die niet op de lijst staan. Kiki Bertens vindt het bijvoorbeeld ‘heel raar’ dat ze niet op de shortlist staat van de zeven vrouwen die Sportvrouw van het Jaar kunnen worden. De tennisster reikte in 2019 tot de vierde plek op de wereldranglijst, als hoogste Nederlandse ooit. Bovendien won ze een groot graveltoernooi in Madrid. ,,Moet ik dan een grandslamtoernooi winnen?’’, zei ze tegen AD Sportwereld.

 1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

  De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

  De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.
 2. Woods en Mickelson met American football-sterren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

  Woods en Mickelson met American foot­ball-ster­ren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

  Golfgrootheden Tiger Woods en Phil Mickelson willen deze maand opnieuw tegen elkaar uitkomen in een showwedstrijd over achttien holes. Het gaat deze keer om een lucratief liefdadigheidsduel om het leed voor het Amerikaanse publiek tijdens de coronacrisis ietwat te verzachten. De tweede editie van ‘The Match’ krijgt, als het goed is, met twee grote namen uit het American football een extra dimensie.