Volledig scherm
Ton van Genughten wint de zevende etappe van de Dakar rally 2018. © Rallymaniacs

Ton van Genugten maakt van wens werkelijkheid; hij wint een etappe

In zijn element met modderDonderdagavond, de avond voor de rustdag, sprak Ton van Genugten (Eersel) de wens uit dat hij deze week eindelijk eens een etappe zou winnen. Bij de eerste de beste gelegenheid, de zevende etappe van de Dakar Rally, kwam zijn wens uit. Van Genugten won de etappe, De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd op 2 minuten tweede.

Onderweg in de voor de trucks 369 kilometer lange etappe van La Paz naar Uyuni had Van Genugten nog niet in de gaten dat hij aan het winnen was. ,,Ik was drie minuten achter Martin Kolomy gestart en die had ik halverwege in het vizier, dus daar ben ik naar toe gereden. Ik wist dat ik toen alleen Villagra nog voor me had, maar wat er achter me gebeurt weet ik natuurlijk niet. Ik hoopte wel op een één-tweetje, maar daar was ik vorige week ook te enthousiast over, dus daar ben ik maar een beetje voorzichtig mee.”

Modder is zijn element

De proef over overwegend snelle, maar modderige rallypaden lag Van Genugten goed. In de modder voelt hij zich in zijn element, zo bleek voorgaande jaren al. ,,Er stond overal veel water, maar het laatste stuk was het meer gravel en bochten. De laatste 150 kilometer ben ik plankgas naar de finish gereden.”

Daar was het nog even wachten op de andere trucks om zekerheid te hebben. In het klassement schoof Van Genugten door naar de vijfde plaats. Zijn voorsprong op nummer 6, Airat Mardeev, is echter maar een minuut en 20 seconden.

Alleen

In Uyuni moesten Van Genugten, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen aan de bak. In een marathonetappe – de zevende etappe was het eerste deel daarvan – is assistentie niet toegestaan. De deelnemers moeten alles zelf doen. ,,Bernard gaat de truck nalopen, en ook die van Villagra, Peter gaat het roadbook voor morgen doen, en ik ga de tentjes opzetten”, sprak de kersverse etappewinnaar. ,,We moeten in elk geval de ruitensproeier bijvullen, want die zal wel helemaal leeg zijn. De truck ziet er niet uit.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement