Volledig scherm
Bondscoach Max Caldas voorafgaand aan de olympische kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan (6-1). © ANP

Trotse Caldas doet niet aan donderpreken

Hockeyers naar Tokio 2020Max Caldas houdt niet van donderpreken. ,,Zonde van mijn tijd", zei de bondscoach van de Nederlandse hockeyers nadat zijn team zich via een 6-1-overwinning op Pakistan had verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen.

Aan die overtuigende zege op zondag ging een belabberde eerste olympische kwalificatiewedstrijd op zaterdag vooraf. Oranje kon maar net een nederlaag voorkomen (4-4) en de olympische missie wankelde. ,,Ik was behoorlijk chagrijnig, maar we hebben niet te lang stilgestaan bij die wedstrijd. Iedereen wist dat het beter moest. We hebben kort bij elkaar gezeten en snel de fouten benoemd. De spelers hebben zelf hun gevoelens uitgesproken en dat was het. Het had geen zin lang na te filosoferen", aldus de Argentijn.

Caldas zag zondag een getergd Oranje dat ineens wel draaide en het belang van de wedstrijd begreep. ,,We speelden goed, maar het was nog niet perfect. We waren beweeglijker en pakten bijna alle ballen af, maar soms wilden we nog te snel. Pakistan was echt niet te onderschatten. Die ploeg staat niet zeventiende van de wereld omdat ze zo slecht zijn, maar omdat ze het afgelopen jaar nauwelijks wedstrijden speelden."

Blij en trots

Caldas gaf na afloop van het gewonnen duel met Pakistan aan vooral blij te zijn. ,,Heel blij en trots op deze spelers”, zei de bondscoach van de Nederlandse hockeyers die zich in Amstelveen verzekerden van een ticket voor Tokio 2020.

,,Zeker deze wedstrijd was beladen, meer nog misschien dan een duel op de Spelen zelf”, vertelde Caldas bij de NOS. ,,We hebben vandaag echt goed gehockeyd, laten zien dat we de betere ploeg zijn. Zaterdag waren de verwachtingen groot, maar als je de bal niet verovert en te timide en afwachtend speelt wordt het moeilijk. Het verschil met vandaag was groot.”

Caldas kan nu gaan toewerken naar de Spelen. ,,We hebben nog heel veel maanden, maar ik heb veel vertrouwen in deze groep.”

Volledig scherm
Bondscoach Max Caldas tijdens de Olympische kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan (6-1). Oranje plaatst zich voor de Olympische Spelen 2020. © ANP