Volledig scherm
Laila Youssifou en Elsbeth Beeres veroverden het zilver. © SCS/Soenar Chamid

Twee keer zilver en drie keer brons voor Nederlandse roei-equipe op EK

Bij de Europese kampioenschappen in Glasgow staat de teller voor de Nederlandse roei-equipe inmiddels op vijf medailles. Vandaag was er al twee keer zilver en driemaal brons voor de Nederlandse boten.

Voor Laila Youssifou en Elsbeth Beeres was er het zilver op de twee-zonder-stuurvrouw na een fraaie comeback. In de laatste meters kwam het Nederlandse duo sterk opzetten, gingen nog voorbij  Italië en moest alleen de Roemeense boot voor zich dulden.

Ook de vrouwen-dubbeltwee verzekerde zich van het zilver. In een uiterst spannende strijd leken Roos de Jong en Lisa Scheenaard het met de Litouwse opponenten uit te gaan vechten, maar in het laatste kwart van de wedstrijd kwam de Franse boot sterk opzetten. Zij gingen er met het goud vandoor, Scheenaard en De Jong pakten het zilver.

Vrouwen acht

Vooraf was de Nederlandse vrouwen acht al verzekerd van een medaille. Er hadden zich namelijk maar drie boten ingeschreven voor de wedstrijd in Strathclyde Loch. Na een duel waarin Groot-Brittannië, Roemenië en de Nederlanders elkaar weinig ruimte gaven, was er brons voor de Nederlandse boot.

Ook de vrouwen-dubbelvier, bestaande uit Karolien Florijn, Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Nicole Beukers, pakte een medaille. Voor de wereldkampioen van vorig jaar was er het brons, net als voor de lichte mannen-dubbelvier van Jorke Kooijenga, Koen van Brussel, Bart Lukkes en Ward van Zeijl.

Volledig scherm
De mannen van de lichte dubbelvier zijn kapot na het behalen van de bronzen plak. © SCS/Soenar Chamid
  1. Volleybalsters schrijven geschiedenis met zege op VS in thriller
    Video

    Volleybal­sters schrijven geschiede­nis met zege op VS in thriller

    De mooiste wedstrijden zijn de wedstrijden met voldoende spanning. Aan die emotie geen gebrek tijdens het WK, vandaag in de Japanse volleybalhal. Nederland won in een thriller met 3-2 van Amerika. Het team van bondscoach Jamie Morrison herpakte zich op overtuigende wijze na een wedstrijd die in eerste instantie na twee sets al gespeeld leek. Daarmee is Nederland verzekerd van een plaats bij de laatste vier. Een historische prestatie.