Volledig scherm
Niek Kimmann (links) en Twan van Gendt (rechts). © EPA

Van Gendt grijpt wereldtitel BMX, zilver voor Kimmann en Smulders

Twan van Gendt heeft in het Belgische Heusden-Zolder de wereldtitel BMX veroverd. De 27-jarige Nederlander bleef in de finale uit het gedrang en zag achter hem landgenoot Niek Kimmann het zilver opeisen. De Franse titelverdediger Sylvain André werd derde.

Van Gendt kon amper geloven dat de regenboogtrui naar hem ging. “Ik heb nog geen wedstrijd gewonnen dit jaar. Ik leidde na de eerste bocht en ik dacht: hè, wat gebeurt hier?” De fietscrosser uit Kerkdriel werd als talent al vijfde bij de Spelen van Londen 2012, maar brak daarna niet door. Afgelopen winter besloot hij uit de nationale selectie te stappen. Van Gendt wordt nu getraind door Martijn Jaspers bij het commerciële team Oegema TVE. “Ik wilde een meer op het individu gerichte benadering. Daarom heb ik voor Martijn gekozen. Die keuze betaalt zich nu uit.”

Kimmann hechtte weinig waarde aan het zilver, dat hij feitelijk veroverde omdat na een slechte start een pak renners voor hem onderuit ging. “Ik wist ook dat het op deze smalle baan voor mij moeilijk zou worden. Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Maar dit zilver is voor de boeken, voor mij telt het niet zo.”

Zilver Smulders

Laura Smulders is bij het WK als tweede geëindigd bij de vrouwen. De titelverdedigster moest op het natte ciruit de Amerikaanse Alise Willoughby voorlaten. Judy Baauw, vorig jaar derde, finishte als vierde net achter de Française Axelle Etienne.

Smulders, op de Spelen van Londen al goed voor brons, was haar tranen amper de baas. De rijdster van het commerciële team TVE Sport won dit jaar vrijwel elke wedstrijd waarin ze startte. Twee weken geleden pakte ze nog de Europese titel en op het circuit van Zolder reed ze tot de finale foutloos. “Ik was superrelaxed maar verpruts het bij de start. Dan is het over”, was haar uitleg waaruit veel frustratie sprak. “Aan de ene kant moet ik nog blij zijn dat ik met zo’n slechte start nog tweede word. Maar het doet gewoon zeer.”