Volledig scherm
Sharon Van Rouwendaal © EPA

Van Rouwendaal verovert ook EK-goud op 10 kilometer open water

Sharon van Rouwendaal heeft op het EK in Glasgow een dag na haar fraaie zege op de 5 kilometer ook goud gepakt op de dubbele afstand (10 kilometer). 

De 24-jarige Van Rouwendaal zwom in Schotland bijna de hele wedstrijd aan de leiding en schudde in de slotfase de taaie Italiaanse Giulia Gabrielleschi van zich af. Esmee Vermeulen maakte het Nederlandse succes compleet door op gepaste afstand als derde te eindigen. De 10 kilometer open water is - in tegenstelling tot de 5 kilometer - een olympische afstand. 

Van Rouwendaal, die lange tijd in Eindhoven woonde, komt op de EK ook nog in actie op de 25 kilometer én de teamwedstrijd over 5 kilometer. Voorafgaand aan het toernooi liet ze vanuit haar thuisbasis Montpellier weten voor minstens één keer goud te gaan. ,,Het maakt me niet uit op welke afstand. Goud is gewoon goud. Alles wat ik na mijn olympische titel nog win, is mooi meegenomen. Ik hoef me niet meer te bewijzen. Ik heb mijn droom waargemaakt. Nu wil ik mijn droom herbeleven."

Interview met Sharon van Rouwendaal voorafgaand aan de EK

  1. Volleybalsters schrijven geschiedenis met zege op VS in thriller
    Video

    Volleybal­sters schrijven geschiede­nis met zege op VS in thriller

    De mooiste wedstrijden zijn de wedstrijden met voldoende spanning. Aan die emotie geen gebrek tijdens het WK, vandaag in de Japanse volleybalhal. Nederland won in een thriller met 3-2 van Amerika. Het team van bondscoach Jamie Morrison herpakte zich op overtuigende wijze na een wedstrijd die in eerste instantie na twee sets al gespeeld leek. Daarmee is Nederland verzekerd van een plaats bij de laatste vier. Een historische prestatie.