Volledig scherm
Dafne Schippers uitte vorige week ook al kritiek © BSR Agency

Verzet groeit tegen inkrimpen Diamond League: ‘Dit brengt schade toe aan onze sport’

Er is groeiend verzet onder atleten tegen de inkrimping van de Diamond League. De nieuwe atletenvakbond die door de Amerikaanse hink-stap-springer Christian Taylor is opgericht, krijgt veel bijval. Tientallen atleten hebben zich al aangemeld bij The Athletics Association. ,,De reacties zijn tot dusver sensationeel", aldus Taylor.

Volledig scherm
Christian Taylor © REUTERS

Hij is de drijvende kracht achter het verzet. De tweevoudig olympisch- en viervoudig wereldkampioen is teleurgesteld over het schrappen van vier traditionele atletiekonderdelen uit het programma van de Diamond League. Het hink-stap-springen, de 200 meter, de 3000 meter steeplechase en het discuswerpen komen in 2020 niet meer voor in de reeks van topwedstrijden in de atletiek.

De internationale atletiekfederatie IAAF streeft met de hervormingen naar een compacte show van anderhalf uur, aantrekkelijk voor de televisiekijker. Taylor gruwt van die insteek en wil met zijn vakbond inspraak afdwingen bij de besluitvorming van de IAAF. ,,Onze sport gaat over eenheid en diversiteit; het schrappen van deze onderdelen brengt grote schade toe aan onze sport."

Schippers

Dafne Schippers reageerde vorige week ook woedend op het schrappen van de 200 meter. ‘Ik ben in verwarring gebracht. De 200 meter, één van de populairste disciplines, zit niet bij de 24 Diamond League-onderdelen. Serieus?’ De wereldkampioene van 2015 en 2017 op de dubbele sprintafstand werd afgelopen jaar nog tweede in het Diamond-League-klassement over de 200 meter, onder andere door de winst in Oslo, maar zal volgend jaar vermoedelijk vaker uit het zicht acteren, nu haar geliefde afstand de schifting niet heeft gehaald.

Slechts vijf keer kan ze in het bijprogramma van een Diamond League (en buiten de televisieuitzending om) een 200 meter lopen. De internationale atletiekfederatie wil met de Diamond League naar een compacte show van anderhalf uur. Aantrekkelijk voor fans in het stadion én voor de televisie. Met voorzitter Seb Coe als aanjager wordt binnen de IAAF onderzocht hoe de vergrijzing onder de fans en de dalende publieke belangstelling voor de Moeder aller Sporten tegengegaan kan worden. Daarbij zijn traditionele onderdelen niet langer heilig.

De Britse Dina Asher-Smith, die dit najaar in Doha Schippers afloste als wereldkampioene op de 200 meter, sprak al openlijk haar steun uit voor de vakbond van Taylor. Ook de Nieuw-Zeelandse drievoudig olympisch kampioene kogelstoten Valerie Adams riep op de bond te steunen.