Verzwakt Oranje heeft op EK weinig in te brengen tegen handbalgrootmacht Frankrijk
SamenvattingMet meer dan honderd besmettingen is het EK handbal een coronatoernooi geworden. Op dat podium was het verzwakte Oranje niet opgewassen tegen olympisch kampioen Frankrijk (24-34).
Door Herman Nijman
De meeste alarmbellen gingen deze week af in Bratislava, waar Duitsland zich ondanks alle tegenslag plaatste voor de hoofdronde. Woensdag stond de teller op twaalf positieve testen, met de vrees dat het er dagelijks meer konden worden. Bondscoach Alfred Gislason pakte constant de telefoon om invallers te vragen of ze naar Slowakije wilden vliegen. Een verzoek om de wedstrijd van donderdag tegen Spanje uit te stellen werd door de Europese bond EHF afgewezen.
Zelfs terugtrekken uit het toernooi was onderwerp van gesprek in het Duitse kamp. Want je kunt niet eeuwig spelers blijven oproepen. Die ingrijpende beslissing zou er volgens de reglementen toe kunnen leiden dat Duitsland wordt uitgesloten van het volgende EK, in 2024. Alleen wordt dat toernooi nou net in Duitsland georganiseerd, dus het zal niet zo’n vaart lopen.
Noodgevallen
De zorgen waren bij Oranje minder groot. Maar goed ook, want bondscoach Erlingur Richardsson heeft geen regiment topspelers achter de hand voor noodgevallen; de handbalmannen hebben een krappe selectie. Omdat tweede doelman Dennis Schellekens woensdag positief testte, werd keeperstrainer Gerrie Eijlers (41) op het wedstrijdformulier gezet. De Volendammer zwaaide twee jaar geleden nog af als international na het EK-debuut in Trondheim, maar speelde tegen Frankrijk de laatste vijf minuten mee en pareerde ook nog drie ballen.
Groter probleem was het wegvallen van Iso Sluijters, die de besmette Robin Schoenaker tegen Portugal uitstekend had vervangen in het hart van de dekking. Daar moest nu Jasper Adams, de volgende lange man, aan de slag. Veel meer centimeters en kilo’s had Oranje niet voorhanden.
Na een dramatische opening (0-5) leek het een lange en vervelende avond te worden. Maar ook tegen de olympisch kampioen kon het team zich weer in de wedstrijd knokken. Maar met zeven Franse doelpunten op rij (van 12-12 naar 12-19) ging het daarna hard. Het experimentele zeven tegen zes – dus zonder doelman – leverde in de tweede helft vooral tegentreffers op, waardoor de schade uiteindelijk wat uit de hand liep: 24-34.
,,We hadden gehoopt op wat meer, maar je moet wel realistisch blijven’’, zei Luc Steins, de kleine regisseur die in de tweede helft een beetje werd gespaard. ,,Ik heb de laatste dagen wat pijntjes opgelopen, dat eist wel z’n tol.’’ De Limburger trof aan de overkant drie medespelers van Paris Saint-Germain en had het vooral lastig tegen doelman Vincent Gerard. ,,Normaal schieten we wel wat ballen tijdens en na de training, maar vandaag had hij mij iets te goed in de gaten. Dat duel heeft hij dus ook nog gewonnen.’’
Maar Frankrijk is met wereldkampioen Denemarken, maandag de tegenstander van de handballers, dan ook een grote favoriet voor de titel.
Kansen
Nou was het EK voor Oranje al geslaagd na de plaatsing voor de hoofdronde. Kansen op meer succes zijn er met name in de wedstrijden tegen Montenegro (zaterdag) en Kroatië (woensdag). De zorgen over de coronagevallen zijn ook niet zomaar voorbij. Spelers die besmet zijn, zitten vijf dagen in isolatie en moeten daarna twee dagen op rij een negatieve test overleggen, voordat ze weer kunnen spelen. In het meest optimistische geval zijn ze er dus een hele week uit.
Schrale troost is dat vrijwel iedereen op dit toernooi in Hongarije en Slowakije er last van heeft. Kroatië, tweede op het laatste EK, is op deze ranglijst ook een topteam, met negen besmettingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Russische turner krijgt jaar schorsing én moet medaille inleveren na rel over Z-oorlogssymbool
De Internationale Turnfederatie (FIG) heeft Ivan Koeliak na een diepgravend onderzoek voor een jaar geschorst. De Russische turner krijgt de straf omdat hij begin maart op de wereldbeker in Doha met de letter ‘Z’ op zijn shirt op het podium verscheen. Daarmee betuigde hij steun aan de invasie van zijn land in Oekraïne. -
Bo Bendsneyder voor vierde race op rij in top-10 van Moto2, Francesco Bagnaia wint in MotoGP
Bo Bendsneyder is als zevende geëindigd in de Grote Prijs van Spanje in de Moto2. Op het circuit van Jerez begon de 23-jarige Rotterdammer als achtste, waarna hij tijdens de race een plaatsje wist op te schuiven. De Japanner Ai Ogura boekte zijn eerste overwinning in de raceklasse. Zonta van den Goorbergh werd negentiende en blijft wachten op zijn eerste WK-punt. -
Technisch directeur Jeroen Bijl vertrekt bij hockeybond: ‘Situatie rond vrouwen nog steeds precair’
Technisch directeur Jeroen Bijl (55) stapt op bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Bijl, die 1 mei 2018 via PEC Zwolle in dienst kwam bij de KNHB, besloot zelf zijn dienstverband te beëindigen als gevolg van de situatie rond het vrouwenteam, waar de weggestuurde coach Alysson Annan jarenlang zorgde voor een ongezond topsportklimaat. -
Bij Oranje om angstcultuur ontslagen Alyson Annan heeft nieuwe klus als bondscoach
Alyson Annan gaat aan de slag als bondscoach van de Chinese hockeysters. De geboren Australische zit dinsdagmiddag in de Spaanse stad Valencia al op de bank bij de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië. Dat bevestigt een betrokkene. -
MotoGP eert Valentino Rossi: niemand mag ooit nog racen met nummer 46
Het nummer 46 mag nooit meer gebruikt worden in de MotoGP. De organisatie van de koningsklasse van de motorsport heeft besloten om het vaste nummer van de Italiaanse coureur Valentino Rossi terug te trekken. Dat gebeurt officieel volgende week voorafgaand aan de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië op het circuit van Mugello.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.